Yapılandırmaya Tabi Belediye Alacakları Ve Başvuru Süresinin Uzatılması

7143 sayılı Vergi Ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile bazı kamu alacaklarının yapılandırılmasına yönelik getirilen hükümlerin nasıl uygulanacağı ile ilgili.

YAPILANDIRMAYA TABİ BELEDİYE ALACAKLARI VE BAŞVURU SÜRESİNİN UZATILMASI

 

Gazi SERT

İçişleri Bakanlığı Başkontrolörü

 

18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7143 sayılı Vergi Ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile bazı kamu alacaklarının yapılandırılmasına yönelik hükümler getirilmiştir. 7143 sayılı Kanunda da, sayısını hatırlamakta zorluk çektiğimiz önceki yapılandırma kanunlarında olduğu gibi kamunun vergi, sigorta, harç vb alacakları yapılandırılmıştır. Bu kapsamda 7143 sayılı Kanun ile; Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluş alacakları yapılandırma kapsamına alınmıştır.

Son yedi yıllık döneme baktığımızda; 2011 yılında 6111 sayılı Kanun, 2014 yılında 6552 sayılı Kanun, 2016 yılında 6736 sayılı Kanun, 2017 yılında 7020 sayılı Kanun ve 2018 yılında 7143 sayılı Kanun olmak üzere kamu alacakları ile ilgili toplam 5 adet yapılandırma kanunu çıkarılmıştır. Bu durum, uygulanan maliye politikalarındaki başarısızlığı ortaya koymaktadır. Zira, toplanan vergilerin büyük bölümü yüksek oranlı dolaylı vergilerden oluşmakta, ekonomideki kayıt dışılıktan kaynaklanan vergi kayıpları nedeniyle kazanç üzerinden alınan vergilerde indirime gidilememekte, bu da kayıtlı mükelleflerin vergi yükünü ağırlaştırmaktadır.

Diğer taraftan, yapılandırma kanunları geçici tedbirler içermekte, yapısal sorunları çözmekten uzak kalmaktadır. Bu tür kanunların sık aralıklarla çıkarılması, mükelleflerde zaman içerisinde yeni yapılandırmalara yönelik beklentilere sebep olmakta ve bu da tahsilatı düşürmektedir.  

Bu yazıda, yapılandırmaya tabi belediye alacakları ile başvuru süresi üzerinde durulacaktır.

Yapılandırmaya Tabi Belediye Alacakları

7143 sayılı Kanun ile aşağıda sayılan belediye alacakları yapılandırma kapsamına alınmıştır:

1) Vergi ve harç alacakları; 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer alan vergi ve harçlar ile 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununda yer alan bina ve arazi vergileri,

2) Harcamalara katılma payları; 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer alan yol, su ve kanalizasyon harcamalarına katılma payları,

3) Ücret alacakları; 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 97. maddesine istinaden düzenlenen ücret tarifelerine istinaden alınan ücret alacakları,

4) Su, atık su ve katı atık ücreti alacakları,

5) Büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacakları,

6) Büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su alacakları,

7) Belediyelerin ve belediye şirketlerinin kira alacakları,

ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi gibi fer’i alacaklar.

Önceki yapılandırma kanunlarında olduğu gibi 7143 sayılı Kanunda da yukarıda sayılan belediye alacakları yapılandırma kapsamına alınmıştır. 7143 sayılı Kanunun diğer kanunlardan farkı taşınmazlardan kaynaklanan kira alacaklarının da yapılandırma kapsamına alınmasıdır. Hatırlanacağı üzere, kira alacakları son olarak 6111 sayılı Kanunla yapılandırılmıştı.

7143 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin sekizinci fıkrası ile; Belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin %50’sinden fazlası bunlara ait şirketlerin mülkiyetlerinde bulunan taşınmazların kiraya verilmesi ve bu taşınmazlar üzerinde irtifak hakkı kurulmasından kaynaklanan ve vadesi 31/3/2018 tarihi itibarıyla geldiği halde bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla (18/05/2018)  ödenmemiş olan alacakları (kira ve hasılat payı gibi) ile bu alacaklara ilişkin gecikme zammı, faiz gibi fer’ilerinin yapılandırılması imkanı getirilmiştir. Kira alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığınca belirlenerek belediyelere duyurulmuştur.

Belediye alacaklarının yapılandırılması işlemlerinin resen yapılması söz konusu olmayıp, yapılandırma yapılabilmesi için; borcu olan mükelleflerin 27/08/2018 tarihine (bu tarih dâhil) kadar borçlu bulundukları belediyelerin tahsil servislerine yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir. Diğer taraftan, mirasçılar, kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişiler de sorumlu oldukları tutarlar dikkate alınarak ilgili tahsil servisine yazılı başvuru yapmak suretiyle yapılandırma hükümlerinden yararlanabileceklerdir. Ayrıca, borçluların dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları, şarttır.

Vergi ve diğer alacakların yapılandırılmasında uyulacak usul ve esaslara ilişkin 3 Seri Nolu 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği 4 Temmuz 2018 tarih ve 30468 sayılı         Resmî Gazetede yayımlanmış olup, belediye alacaklarının yapılandırmasında da bu usul ve esaslar uygulanacaktır.

Başvuru Süresi

Yapılandırmada borcu olan mükelleflerin son başvuru tarihi 7143 sayılı Kanunda 31.07.2018 olarak belirlenmiştir. Ancak, söz konusu Kanunun 9 uncu maddesinin 17 nci fıkrasında, Bakanlar Kuruluna Kanunda öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini bir aya kadar uzatma yetkisi verilmiş olup;

24 Haziran 2018 tarihindeki genel seçimlerden sonra yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı (Başkanlık) Sistemine göre, eski sistemdeki Bakanlar Kurulunun yetkileri Cumhurbaşkanlığına geçtiğinden, 31 Temmuz 2018 tarih ve 30495 sayılı Remi Gazetede yayımlanan (7) Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yapılandırmaya ilişkin başvuru süresi bir ay uzatılmıştır. Dolayısıyla borcu olanlar 27/08/2018 tarihine kadar (bu tarih dâhil) yapılandırmaya başvurabileceklerdir.    

Av. Gazi Sert