www.mevzuattakip.com.tr



10 Hizmet Yılını Dolduran Öğretmen 1.Dereceye Atanabilir Mi?


Yükseköğrenim mezunu Devlet memurlarından bazıları, yükseköğrenim sürelerine ve atanacakları kadronun ek göstergesine göre değişen hizmet süresi şartını taşımaları durumunda, kazanılmış hak aylık derecelerine bakılmaksızın ilk dört dereceli kadrolara atanabiliyor. - 17.08.2016


10 HİZMET YILINI DOLDURAN ÖĞRETMEN 1.DERECEYE ATANABİLİR Mİ?

Yükseköğrenim mezunu Devlet memurlarından bazıları, yükseköğrenim sürelerine ve atanacakları kadronun ek göstergesine göre değişen hizmet süresi şartını taşımaları durumunda, kazanılmış hak aylık derecelerine bakılmaksızın ilk dört dereceli kadrolara atanabiliyor.

Kazanılmış hak aylık derece/kademelerine bakılmaksızın, Devlet memurlarının ilk dört dereceli kadrolara idarenin takdiriyle atanması uygulaması, bundan yararlandırılanların özlük haklarında artış yaratırken, bu uygulamadan Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfında ve Sağlık Hizmetleri Sınıfında yararlanılması mümkün olamamaktadır. 

İlk 4 dereceli öğretmen kadrosuna bu yolla atama yapılamıyor

Devlet memurları, normal koşullarda dereceleri içinde en az 3 yıl (kalkınmada 1. Derece öncelikli yörelerde zorunlu yer değiştirmeye tabi olarak görev yapanlar 2 yıl) bulunmadan üst dereceye yükselemiyor.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi ise,  derece yükselmesindeki süre şartına bakılmaksızın bazı memurların ilk dört derecelerdeki kadrolara atanmasına imkan veriyor. Ancak bu uygulamadan yararlanamayan Devlet memurları arasında, ilk dört dereceli öğretmen kadrosuna atanacak olanlar da yer alıyor.

Örneğin, 5 inci derece öğretmen kadrosunda görev yapan Devlet memuru, 10 yıllık hizmet süresini tamamladığında;

-Milli Eğitim Bakanlığında ya da başka kurumlarda 1 inci dereceli Dire Başkanı, Grup Başkanı veya Genel Müdür Yardımcısı gibi kadrolara “68/B” uygulaması kapsamında atanması (aranacak diğer şartları taşıması kaydıyla) atanabilecektir.

-1 inci derece öğretmen kadrosuna atanamayacaktır.

-1 inci derece öğretmen kadrosuna atanabilmesi için kazanılmış hak aylık seviyesi bakımından 1/1’e ulaşması gerekecektir.

Öğretmen kadroları için 68/B uygulaması olsaydı ne değişirdi?

İlk dört dereceli öğretmen kadrolarına atanmada 68/B hükmü uygulanıyor olsaydı, 10 yılını tamamlayan öğretmen 1. Derece öğretmen kadrosuna atanabilecek ve aylık maaşı artmış olacaktı.

68/B uygulamasından yararlanma/yararlanmama durumunun öğretmen maaşına olan etkisi, memurunyeri.com olarak aşağıdaki tabloda yer verilen bilgilerle anlatılmaya çalışılmıştır.

Kazanılmış Hak D/K

Hizmet Yılı

MEVCUT DURUM

68/B UYGULANSAYDI

Kadro Derecesi

Net Maaş

Kadro Derecesi

Net Maaş

6/3

8

6

2.723 TL

3

2.881 TL

5/2

10

5

2.736 TL

1

3.006 TL

NOT:

-Net maaş miktarları, 2016 yılının ikinci altı ayında geçerli olan katsayılara göre ve %15 gelir vergisi oranı uygulanarak hesaplanmıştır.

-Aile yardımı ve asgari geçim indirimi bakımından, bekar (veya eşi çalışan) ve çocuksuz öğretmene göre değerlendirme yapılmıştır.-

-Kazanılmış hak aylığı ve kadro derecesi bakımından 8 ve 10 hizmet yılında ulaşılabilecek seviyeler tahmini olarak alınmıştır.

-Sendika aidatı ve toplu sözleşme ikramiyesi ödemesi dikkate alınmamıştır.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA