www.mevzuattakip.com.tr



2015 Emzirme ve Cenaze Yardımı Tutarları Belli Oldu


2015 yılı için geçerli olacak emzirme ödeneği (süt parası) ve cenaze yardımı tutarları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar konulu 2015/5 sayılı Genelge ile açıklandı. - 31.01.2015


Buna göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Ocak’ta yüzde 8,17 olarak açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranı yani tüketici enflasyon oranı esas alınarak; 2014 yılında 103 TL olan emzirme ödeneği tutarı 2015 yılında 112 TL olarak, 2014 yılında 415 TL olan cenaze ödeneği tutarı ise 2015 yılı için 449 TL olarak uygulanacak.

Söz konusu yardımları kimler alabilir ?

5510 sayılı Kanunun 16/3. maddesinde, analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe, ayrıca 4/1-a (SSK) veya 4/1-b (Bağ-Kur)kapsamındaki sigortalılardan, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verileceği hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla emzirme ödeneği bu maddede belirtilen kişilere verilmektedir.

Cenaze yardımı (ödeneği) alma şartları ise aşağıda belirtilmiştir.

Öte yandan; Kanunda söz konusu ödeneklerin miktarının Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunca belirleneceği hükmü yer almaktaysa da Kurum Yönetim Kurulu 25/12/2009 tarihli ve 2009/407 sayılı kararında, 2010 yılından başlamak üzere söz konusu ödeneklerin her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranları esas alınarak artırılacağı, bu şekilde hesaplanarak bulunacak rakamlardaki kuruşların liraya iblağ edileceği (tamamlanacağı) ve konunun Bakan onayına sunulacağı yönünde karar aldığından, Kurum bu şekilde her sene başında o yıl için geçerli olacak emzirme ve cenaze ödeneği tutarlarını enflasyon oranını esas alarak belirlemektedir.(isvesosyalguvenlik.com)

2015 Emzirme Yardımı

112 TL

2015 Cenaze Yardımı

449 TL

Cenaze Ödeneği Nedir ve Kimlere Verilmektedir ?

Cenaze ödeneği, SGK’dan ölüm yardımı, yaşlılık, malullük veya vazife malullüğü aylığı almakta iken veya kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenmiş olup da ölen kamu görevlisinin hak sahiplerine SGK Yönetim Kurulunca belirlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden yapılan ödemedir.

Bu ödenek, sırasıyla sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilmektedir.

Bu kişilerin olmaması halinde; kamu görevlisinin cenazesinin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda, tespit edilen cenaze ödeneği tutarını geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenmektedir.

4/c (eski Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı sayılanlardan ölenlerin hak sahiplerine kendi kurumları tarafından ilgili mevzuat gereği ölüm yardımı hariç cenaze gideri, cenaze nakil gideri ödeneği veya bu mahiyette bir ödemenin yapılması halinde, SGK tarafından cenaze  ödeneği ödenmemektedir.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA