www.mevzuattakip.com.tr



31 Aralık Perşembe Günü Tatil mi?


Yılbaşı arefesi olan 31 Aralık 2015 Perşembe gününün tatil olup olmadığı, tatilse tam gün mü yoksa yarım gün mü tatil olduğu en çok sorulan sorular arasında yer almaktadır. Peki ya 31 aralık perşembe tatil mi değil mi? İşte devamı yazımızda yer alıyor. Bilinçlenmek için tamamını okumanızı tavsiye ediyoruz. - 20.12.2015


31 Aralık Perşembe Günü Tatil mi ?

Hangi günlerin resmi tatil sayılacağı 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilmiş olup, söz konusu Kanunun 2 nci maddesi uyarınca sadece 1 Ocak yılbaşı günü tatil olarak sayılmıştır. Dolayısıyla 31 Aralık 2015 Perşembe günü resmi tatil değil. Daha önce özellikle dini bayramlarda olduğu gibi Bakanlar Kurulu tarafından kamu personeli 31 Aralık’ta izinli sayılırsa o ayrı. Tabii bu durumda da yine 31 Aralık resmi tatil sayılmadığından, özel sektör genelde bunu çalışarak geçirecektir.

Öte yandan 4857 sayılı İş Kanunun;

– “Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma” başlıklı 44’üncü maddesinde; Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağının toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılacağı, sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayının gerekli olduğu,

– “Genel tatil ücreti” başlıklı 47 nci maddesinde de “İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretlerinin tam olarak ödeneceği, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödeneceği, yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin işverence işçiye ödenceği belirtilmiştir.

1 Ocak Tatil mi?

Her ne kadar yılbaşı tatili sadece kamu çalışanları için tatilmiş gibi görülse ve özel sektör çalışanları genel olarak yılbaşında da tatil yapmayıp çalışsalar da, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda 1 Ocak yılbaşı genel tatil günü olarak sayıldığından, İş Kanununun yukarıda belirtilen 44 ve 47 nci maddeleri uyarınca, 1 Ocak yılbaşı günü işçinin çalışması için onayı gerekmekte olup, işçi eğer o gün çalışmazsa o günkü ücretinin tam olarak ödenmesi, eğer çalışırsa o gün için ücretinin iki kat olarak yani iki günlük ücret ödenmesi gerekir.

(isvesosyalguvenlik.com)


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA