www.mevzuattakip.com.tr



657 Sayılı Kanunun 104/C Maddesindeki İzin Her Memura Verilir Mi?


657 sayılı Devlet Memurları Kanunu; hamilelik, doğum, çocuk, evlilik ve ölüm mazeretlerine bağlı olarak memurlara mazeret izni kullanma hakkı tanırken, 104/C maddesi ise söz konusu mazeretleri olmayan memurun da mazeret izni kullanabilmesine imkan vermektedir. Ancak, Devlet memurlarına 657 sayılı Kanunda belirtilen mazeretlere dayanmadan mazeret izni kullandırılması, ilgili amirlerinin takdiri ile mümkün olabilmektedir. - 02.09.2016


657 SAYILI KANUNUN 104/C MADDESİNDEKİ İZİN HER MEMURA VERİLİR Mİ?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu; hamilelik, doğum, çocuk, evlilik ve ölüm mazeretlerine bağlı olarak memurlara mazeret izni kullanma hakkı tanırken, 104/C maddesi ise söz konusu mazeretleri olmayan memurun da mazeret izni kullanabilmesine imkan vermektedir.

Ancak, Devlet memurlarına 657 sayılı Kanunda belirtilen mazeretlere dayanmadan mazeret izni kullandırılması, ilgili amirlerinin takdiri ile mümkün olabilmektedir.

Kanunun 104/C maddesinde düzenlenen izin

Hamilelik, doğum, ölüm, evlenme ve çocuk mazeretlerine dayalı olarak memurlara istekleri halinde verilmesi zorunlu olan mazeret izinlerinden ayrı olarak, 657 sayılı Kanunun 104/C maddesi uyarınca; merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara 10 gün izin verilebiliyor. Bu şekilde mazeret izni kullanan memurlara (öğretmenler hariç)  zorunlu hallerde aynı şekilde 10 gün daha mazeret izni verilmesi mümkün olup, ikinci kez verilen izin süresi yıllık izinden düşülmektedir.

Mazeret izni konusunda ayrıntılar için tıklayınız ...

104/C maddesindeki iznin kullanımı

657 sayılı Kanunun 104/C maddesi kapsamında izin talebinde bulunan memura izin verilmesi zorunlu değildir. Bu izin ilgili amirlerin uygun görmesi halinde verilir.

Memurun izin talebinin amirleri tarafından uygun görmesi halinde, bir yıl içinde (takvim yılı) toptan veya bölümler halinde 10 gün süre ile mazeret izni kullanılabilir.

Ancak, 10 günlük sürenin bir kısmının kullanılması halinde, bu iznin verilmiş olması memurun yıl içinde yeniden talep edeceği (10 günün kalan kısımları için) mazeret izinlerinin de mutlaka verileceği anlamına gelmez.

Öte yandan, 10 güne kadar mazeret izni verilen memura, talebi üzerine gerekli görülmesi durumunda yeniden 10 güne kadar mazeret izni kullandırılabilir. İlk 10 günlük süreyi aşan mazeret izni süreleri memurun yıllık izin süresinden indirilirken, ilk 10 günden sonra öğretmenlere mazeret izni verilmez.

Her memura 104/C kapsamında izin verilir mi?

Devlet memurları (aday memur dahil), 657 sayılı Kanunun 104/C maddesinde belirtilen mazeret iznini, talep etmeleri ve ilgili amirlerinin de uygun görmesi halinde kullanabilir.

Bu iznin verilmesiyle ilgili olarak Kanun memurlar arasında; unvan, hizmet sınıfı, hizmet süresi, kadro/aylık seviyesi, cinsiyet, yaş ve benzeri hiçbir ayrım yapmamıştır.

Bir takvim yılında toplam en çok 10 gün süreli mazeret izni talepleri, amirler tarafından uygun görebileceği gibi, uygun görmeyebilir veya talep edilen sürelerden daha kısa sürelerle izin kullanılması uygun görülebilir.

Öte yandan, bir takvim yılında 10 gün süreyle mazeret izni kullandıktan sonra yeniden mazeret izni talep eden memura, bu talebin zorunluluktan kaynaklandığı konusunda amirlerde kanaat oluşması durumunda söz konusu izin verilebilir.

Ayrıca, bir takvim yılında 10 gün mazeret izni kullanan öğretmenlere, zorunlu bir durum söz konusu olsa bile, bu kapsamda yeniden mazeret izni verilmez.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA