www.mevzuattakip.com.tr



Aday Memurun Görevine Hangi Sebeplerle Son Verilir?


Aday memur olarak Devlet memuriyetine girenlerin, bazı hallerde asil memurluğa atanmadan önce memuriyetine son verilebilmektedir. - 11.11.2016


ADAY MEMURUN GÖREVİNE HANGİ SEBEPLERLE SON VERİLİR?

Aday memur olarak Devlet memuriyetine girenlerin, bazı hallerde asil memurluğa atanmadan önce memuriyetine son verilebilmektedir.

657 sayılı Devlet memurları Kanununda yer alan hükümlere göre, adaylık dönemi içinde ve adaylık dönemi sonunda asil memurluğa atanmadan önce memuriyetin sona ermesine neden olan haller şunlar.

Adaylık dönemi içinde göreve son verilmesi

657 sayılı Kanun, aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahare sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri için bu eğitimlerin her birinde başarılı olmaları şart koşarken, adaylık süresi içindeki hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumlarının olmaması ile göreve devamsızlık etmemeleri de istenmiştir.

Bu itibarla;

*Memurların adaylık dönemi içinde tabi tutuldukları temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinde gösterecekleri başarısızlık hali, aday memurun görevine son verilmesini gerektirmektedir.  Temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin herhangi birinde başarısız olan aday memurun görevine son verilir.

*Adaylık döneminde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları belirlenen aday memurların görevine son verilir. Ancak, burada göreve son vermeyi gerektireceği belirtilen hususa ilişkin ifade muğlak ve subjektif değerlendirmelere açık olduğundan, mağduriyete sebep olunmaması bakımından, “memuriyetle bağdaşmayacak durumlar”ın somut olay ve belgelere dayandırılması gerekecektir.

*Adaylık döneminde göreve devamsızlıkları tespit edilen aday memurların görevine son verilir. Ancak burada sözü edilen devamsızlığın, izinsiz ve kabul edilebilir bir mazerete dayanmama şeklinde olması gerekir.

Adaylık dönemi sonunda göreve son verilmesi

657 sayılı Kanun, adaylık süresi içinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanların ilişiklerinin kesileceğine hükmetmiştir.

Buna göre, adaylık dönemi içinde disiplin cezası olarak haklarında aylıktan kesme cezası veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmiş olanların memuriyetle ilişiği kesilmektedir.

İlişiği kesilen aday memurun yeniden memuriyete girmesi

Adaylık devresi içinde veya sonunda, yukarıda belirtilen sebeplerle memuriyetle ilişiği kesilenlerin yeniden memuriyete dönebilmesi, bazı sürelerin geçmesi halinde mümkün olabilmektedir.         

657 sayılı Kanunda yer alan düzenlemeye göre, adaylık devresi içinde veya sonunda ilişiği kesilenlerin (başarısızlık, memuriyetle bağdaşmayacak hal ve hareket, göreve devamsızlık, disiplin cezası gibi sebepler) yeniden memuriyete girebilmesi için en az 3 yıl beklemesi gerekmektedir.

Özel yasal düzenlemeler

Özel yasal düzenlemelerle, aday memur iken memuriyete son verilmesi de mümkün olabilmektedir.

Örneğin, 15 Temmuzda yaşanan darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamda çıkarılan KHK'larla, terör örgütlerine veya Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunan yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen aday memurlar da kamu görevinden çıkarılmakta (OHAL süresi içinde) ve bir daha kamu hizmetine alınmamaktadırlar.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA