www.mevzuattakip.com.tr



Amir, Memura Ne Yaparsa Ceza Alır?


Devlet memurları, amirlerinin hukuka uygun olmayan ve çalışma huzurunu bozan tutum ve davranışlarına da maruz kalabilmektedirler. Çalışma hayatı içerisinde memurlar tarafından genellikle sessiz kalınan bu durumlar, bazen idari ve adli yaptırımlara da konu edilebilmektedir. - 30.01.2016


Amirin tutum ve davranışı

Devlet memurlarından amir durumunda olanların, emrinde çalışan memurlara karşı tutum ve davranışlarının nasıl olması gerekeceği, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun bazı hükümlerinde belirtilmiştir.

Kanunda yer alan düzenlemelere göre, amirin; ilgili olduğu birime mevzuatla verilen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yaptırma, maiyetindeki memurları yetiştirme, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etme gibi görev ve sorumluluklarının yanı sıra, emrinde çalışanlara karşı yapması veya yapmaması gereken tutum ve davranışlar da vardır.

Öte yandan, amirin memura karşı yaptığı veya takındığı hukuka uygun olmayan (eşit davranmama, mevzuatı uygulamama, bağırma, kötü davranma, alay etme, küçük düşürme, hakaret etme, fiili saldırıda bulunma gibi) tutum ve davranışlarının şikayet ya da dava konusu edilmesi mümkün olmakla birlikte, uygulamada memurların genellikle bu yollara başvurmadığı görülmektedir.

Memurlar, 657 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerinin kendileri hakkında aynen uygulanmasını isteme ve hakkına sahip oldukları gibi, haklarında amirleri tarafından uygulanan eylem ve işlemlerden dolayı da müracaat-şikayet ve dava açma haklarına sahiptirler.

Öte yandan, amirleri tarafından haklarında uygulanan idari eylem ve işlemlere karşı dava açabilecek olan memurlar, kendilerine karşı idari eylem ve işlem niteliğinde olmayan uygunsuz hal ve hareketlerinden dolayı da amirleri hakkında suç duyurusunda bulunabilirler ve ceza veya tazminat davası açabilirler.

Emrindekilere karşı davranışı nedeniyle amire cezası verilmesi

Amir konumundaki memurların, emrinde çalışanlara karşı olan bazı tutum ve davranışları haklarında cezai işlem yapılmasını gerektirebilmektedir. Örneğin;

-Astına kötü muamelede bulunan amire, kınama cezası verilebilmektedir.

-Astın karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketlerde bulunan amire, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilebilmektedir.

-Astına hakarette bulanan veya tehdit eden amire, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilebilmektedir.

-Astına fiili tecavüzde bulunan amire, bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarma cezası verilebilmektedir.

-Herhangi bir sebeple görevden uzaklaştırdığı memur hakkında, keyfi olarak ya da garaz veya kinle derhal soruşturmaya başlamayan veya gerekli şartlara rağmen görevden uzaklaştırma tedbirini kaldırmayan amirin hukuki, mali ve cezai sorumluluğu olacaktır.

memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA