www.mevzuattakip.com.tr



Asgari Ücret Artmadan Hizmet Borçlanmanızı Yapın


Askerlik, doğum, yurtdışı gibi hizmet borçlanmalarında ödenecek prim tutarı, prime esas kazanç alt sınırı (asgari ücret) ile prime esas kazanç üst sınırı arasında kalmak şartıyla, borçlanacak kişinin seçeceği tutar üzerinden hesaplanır ve hizmet borçlanması bu şekilde yapılır. - 22.11.2015


Ancak durum böyle olmakla birlikte, hizmet borçlanması yapacak kişiler genelde brüt asgari ücret üzerinden borçlanma yapmaktadır. Brüt asgari ücrete ise Ocak ayında yaklaşık yüzde 30 zam gelmesi ve şu an aylık brüt 1.273,50 lira olan asgari ücretin yaklaşık aylık brüt 1.650 lira olması ihtimali bulunmaktadır. Bu durumun gerçekleşmesi halinde, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren hizmet borçlanması yapacak kişiler yaklaşık yüzde 30 daha fazla borçlanma primi ödeyecek demektir.

Hizmet borçlanmalarının hepsinde kişinin seçtiği prime esas kazancın yüzde 32’si oranında borçlanma primi alınmaktadır. Örneğin şu an asgari ücret üzerinden hizmet borçlanması yapacak kişinin, bir günlük borçlanma için 13,58 TL, bir aylık borçlanma için 407,40 TL, bir yıllık borçlanma için 4.888.80 TL borçlanma primi ödemeleri gerekmektedir. (2015 Yılında Hizmet Borçlanması Yapacakların Ödeyeceği Prim Tutarları) Brüt asgari ücretin yaklaşık 1.650 lira olması halinde ise bir günlük borçlanma için 17,60 TL, bir aylık borçlanma için 528 TL, bir yıllık borçlanma için ise 6.336 TL borçlanma primi ödenmesi gerekecektir. Dolayısıyla hizmet borçlanması yapacakların Ocak ayı gelmeden hizmet borçlanmasını yapmaları menfaatlerine olacaktır. Öte yandan hizmet borçlanması yapılsa bile, eğer emekli aylığı bağlanmamışsa, yani borçlanılan hizmet karşılığında herhangi bir işlem yapılmamışsa, borçlanılan tutarı geri alma imkanı bulunmaktadır.

Hizmet borçlanması konusunda ayrıntılı bilgi ve açıklama Hizmet Borçlanması – Borçlanma Yapılabilecek Hal ve DurumlarSon Düzenlemelere Göre Bütün Ayrıntılarıyla Doğum Borçlanması başlıklı yazılarda mevcut olup, borçlanma yapılabilecek durumlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir.

– Yurt dışında geçen süreler

– Askerlik süresi,

– Doğum nedeniyle çalışılamayan en fazla iki yıla kadar olan süre,

– Memurların aylıksız izin süreleri,

– Avukatlık stajında geçen süreler,

– Tutuklulukta veya gözaltında geçen süreler,

– Grev ve lokavtta geçen süreler,

– Doktora veya uzmanlık öğreniminde geçen süreler,

– Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri,

– Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanların kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreler,

– Seçimlerde aday olanların açıkta geçen süreleri,

hizmet borçlanması yapılabilecek sürelerdir.(isvesosyalguvenlik.com)


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA