www.mevzuattakip.com.tr



Asgari Ücretin Yürürlük Tarihinde Düzenleme


Asgari ücretlerde yapılan değişikliklerin, ne zaman yürürlüğe gireceğine dair düzenlemeleri içeren yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. - 01.07.2022


Asgari Ücret Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Asgari Ücret Yönetmeliğinin 11 inci maddesi değiştirildi. 

Yapılan değişiklikle, Asgari Ücret Komisyonu tarafından belirlenen ücretlerin Resmî Gazete’de yayımlanacağı belirtilerek, eğer komisyon kararında yürürlüğe girme tarihi olarak herhangi bir tarih belirlenmemiş ise yayınlanan bu kararların geçerlilik tarihinin Asgari Ücret Komisyon Kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarih olacağı hükme bağlandı.

Yapılan değişiklikle ilgili yanlış değerlendirmeler yapılıyor

Birçok basın yayın kuruluşunun haberinde asgari ücret komisyonu kararının yayınlanma tarihine bakılmaksızın, asgari ücret düzenlemelerinin 1 Temmuz’da yürürlüğe gireceği değerlendirmesi yapmıştır. 

Oysa yapılan düzenleme şu şekildedir: 

“Madde 11- Komisyonca belirlenen ücretler Resmî Gazete’de yayımlanır ve Komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.”

Yapılan bu düzenleme geçici ve sadece bugünlerde görüşmeleri süren asgari ücrete ilişkin değildir. Düzenleme bundan böyle Asgari Ücret Komisyonunun alacağı tüm kararların yürürlüğüne ilişkin bir düzenlemedir. Bu düzenleme genel bir düzenlemedir, değişmediği sürece alınacak tüm komisyon kararlarına uygulanacaktır.

Yeni asgari ücret nasıl yürürlüğe girecek?

Asgari Ücret Komisyonu’nda görüşülen asgari ücrete ilişkin kararda, asgari ücretin yürürlük tarihi öngörülür ise o tarihten itibaren, eğer bir yürürlük tarihi öngörülmez ise kararın Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA