www.mevzuattakip.com.tr



Ay İçinde 30 Günden Fazla Çalışılmasında Dikkate Alınacak Prim Günü


SGK uygulama kanununun 3 üncü maddesi uygulamada karşılaşılan tanımların yapıldığı maddedir. Tanımlar maddesinde yer alan, özel sektörde çalışanlar için dikkate alınacak ay tanımı, ayın 1 ile sonu arasında geçen ve 30 gün olarak değerlendirilen süreyi kapsamaktadır. - 07.12.2015


Yine aynı maddenin farklı bir fıkrasında yıl tanımı da yapılmıştır. Yıl ise yine özel sektörde çalışanlar için 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasında geçen ve 360 gün olarak değerlendirilen süreyi kapsamaktadır.

Buna göre SGK uygulamasında ay 30 gün, yıl 360 gün olarak kabul edilmektedir.

SSK(4/A) kapsamındaki sigortalılar hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılabilmektedirler. Bu da sigortalının ay içinde 30 günden daha fazla prim gününün oluşmasına neden olmaktadır.

Ay içinde birden fazla işyerinde 30 günden daha fazla bildirimi olan sigortalıların emekliliğe ve diğer haklara esas gün hesabında fazla günler dikkate alınmayacak ve aylık prim gün sayısı 30 gün olarak kabul edilecektir. Ay içinde farklı işyerlerinde çalışmaktan kaynaklı 30 günden fazla bildirim dolayısıyla yıllık prim günü bildirimi de 360 günden fazla olması halinde, yıllık hizmet bildirim günü 360 gün olarak kabul edilecek ve emeklilikte gerekli olan prim günü hesabı bu değerlendirmelere göre yapılacaktır.

Sigortalılar, SGK sisteminden hizmet dökümü aldıklarında bu değerlendirmeleri dikkate alarak yıllık hizmetlerini hesaplamalı ve emeklilik hesaplamasını doğru verilerle yapmalarında fayda bulunmaktadır.

Yanında çalışılan işverenler tarafından SGK’ ya bildirilen aylık kazançların emeklilik maaşının hesaplanmasında dikkate alındığı gerçeğinden yola çıkarak bildirilen kazançların değerlendirmesinin prim günü değerlendirmesinden farklı yapıldığını belirtmek isterim.

SSK (4/A)  sigortalılık halinde birden fazla işte çalışılması nedeniyle kazançların prime esas kazanç üst sınırına kadar olan kısmı dikkate alınmakta, aşan miktarı sigortalının talebi üzerine hissesi oranında sigortalıya iade edilmektedir.

Sigorta primine esas kazançların tavanı asgari ücretle birlikte değişmekle beraber, bu gün itibariyle geçerli asgari ücretin 6.5 katına denk gelen 8.275 TL ye denk gelmektedir. Eğer sigortalının, yanlarında çalıştığı işverenleri tarafından ayrı ayrı bildirilen aylık kazançları toplamı 8.275 TL yi aşarsa, aşan kısım için ödenen sigortalı hissesine düşen prim, talebi halinde sigortalıya geri ödenir.

Mustafa Keskin

Kaynak: http://www.muhasebedr.com/


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA