www.mevzuattakip.com.tr



Aybaşından Sonra Göreve Başlayan Memurun İlk Maaşı Nasıl Ödenir?


İlk defa veya yeniden atanmada ya da aylıksız izin dönüşünde göreve ayın 15’inden sonra başlayan Devlet memurlarına, izleyen ayın 15’ine kadar olan süredeki çalışmaları karşılığında “kıst maaş” ödemesi yapılır. - 10.02.2017


 

Devlet memuruna ödenecek kıst maaşın miktarı hesaplanırken, aylık tam maaş hesabına dahil olan ödeme/kesinti unsurlarından bazıları dikkate alınmamakta ve memuriyete giriş tarihinin 1 Ekim 2008 öncesi veya sonrası olma durumuna göre kullanılan unsurlar değişmektedir.
Bu yazımızda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre aylık alanların “kıst maaş” ödemesine değinilecek olup, bazı görev değişikliklerinde memurlara yapılan kıst ödemeler ile ücret sistemi farklı olan memurların kıst maaş ödemesinden söz edilmeyecektir.
Kıst maaş hesabına dahil edilmeyen ödeme ve kesintiler
Memurlara yapılacak kıst maaş ödemesinde;
*Aile yardımı (eş ve çocuk için)
*Asgari geçim indirimi
*Toplu sözleşme ikramiyesi (sendika ikramiyesi)
*Sendika aidatı
*Emekli keseneği (1 Ekim 2008 tarihinden önce memuriyete girmiş olanlar için)
hesaplamaya dahil edilmez.
Kıst maaşın hesaplanması
**Brüt kıst maaş:
Gösterge aylığı, ek gösterge aylığı, taban aylık, kıdem aylığı, tazminat (aylıkla birlikte ödenen ek, ilave ve diğer tazminatlar dahil), yan ödeme ve ek ödeme tutarları toplanır. Bulunan tutarın, ilgili ay veya ayların gün sayılarına bölünmesiyle elde edilecek miktar/miktarlar memurun ilgili ayda çalıştığı gün (izin ve tatiller dahil) sayıları ile çarpılır. 
Örnek: Aylıksız izinden 20 Ocak 2017 tarihinde dönen memurun 20 Ocak-14 Şubat dönemine ait brüt kıst maaşı: [(Kıst maaş ödeme unsurları toplamı/31 X 12)+ (Kıst maaş ödeme unsurları toplamı/28 X 14)] şeklinde hesaplanacaktır.
**Kesintiler:
   a) SGK Primi (Emekli Sandığına tabi bir göreve 1 Ekim2008 tarihinden önce girmemiş olan memurlar için hesaplanır): Gösterge aylığı, ek gösterge aylığı, taban aylık, kıdem aylığı, özel hizmet tazminatı veya bu tazminat yerine ödenen tazminatlar (ek ve ilave tazminatlar hariç) ile varsa makam ve temsil/görev tazminatı)  tutarları toplanır.  Bulunan tutarın, 30’a bölünmesiyle elde edilecek miktar, memurun izleyen aybaşına kadar çalışacağı gün sayısı ile çarpılır ve bulunacak tutarın %14’ü SGK prim kesintisi olarak hesaplanır.
   b)Gelir vergisi: Gösterge aylığı, ek gösterge aylığı, taban aylık, kıdem aylığı, yan ödeme tutarları toplanır. Bulunan tutarın (memur için SGK primi kesintisi hesaplanmış ise bu kesinti miktarı indirilmek suretiyle bulunacak tutarın) %15’i gelir vergisi kesintisi (vergi dilimi farklı ise ilgili oranda) olarak hesaplanır.
   c)Damga vergisi: Brüt kıst maaş tutarının, binde 759’u damga vergisi kesintisi olarak hesaplanır.
**Net kıst maaş:
Brüt kıst maaş tutarından, gelir vergisi ve damga vergisi kesinti tutarları (memur için SGK primi kesintisi hesaplanmış ise bu kesinti miktarı) düşülmek suretiyle memura o ay için ödenecek kıst maaşın net miktarı belirlenmiş olur.

http://memurunyeri.comKaynak: memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA