www.mevzuattakip.com.tr



Aylıksız İzindeki Memur İzin Süresi Bitmeden Görevine Dönebilir mi?


657 sayılı Devlet Memurları Kanununun memurlara belli şartlar altında tanıdığı aylıksız izin hakkını kullanmakta olanların, aldıkları iznin süresi bitmeden görevlerine dönmek istedikleri durumlarla da karşılaşılabilmektedir. - 06.08.2014


Devlet Memurları Kanunu, memurların belli süre ve şartlarla izin hakkına sahip olduklarını hükme bağlamış ve çeşitli hükümleriyle de memurların aylıksız izinlerini düzenlemiştir.

Öte yandan, Devlet memurlarının, aylıksız izin süreleri bitmeden görevlerine dönmek istedikleri hallerde, kurumların bu tür talepleri bazen yerine getirmeyi geciktirdiği ya da yerine getirmeyerek göreve başlatma için izin süresinin bitimini bekleme yoluna gittikleri görülebilmektedir.

Aylıksız izin kullanılabilecek haller

Devlet Memurları Kanunu, çeşitli mazeretlerine veya herhangi bir mazeretleri olmasa bile belli şartların varlığına bağlı olarak, memurlara istekleri üzerine belli sürelerle aylıksız izin verilmesini de düzenlemiştir.

İzin süresi bitmeden, zorunlu olarak göreve dönülmesi

Memurun kullandığı aylıksız izin belli bir mazerete dayanılarak verilmişse, bu mazeret ortadan kalktığında, aylıksız izin süresinin bitimi beklenmeden memurun görevine dönmesi zorunludur.

İzin süresi bitmeden, memurun göreve dönmek istemesi

Devlet memurları;

**Belli bir mazerete dayalı olarak aylıksız izin kullandıkları durumlarda, bu mazeret ortadan kalkmadığı halde, izin süresi bitmeden,

**Belli bir mazerete dayanmadan aylıksız izin kullandıkları durumlarda, izin süresi bitmeden görevlerine dönmek isteyebilmektedirler.

Konuyu değerlendirdiğimizde, memurlara tanınmış olan ve talepleri üzerine kullandırılan bir hak olan aylıksız izin hakkından, ilgili memur tarafından kısmen ya da tamamen vaz geçilmesinin mümkün olduğunu düşünmekteyiz.

Buna göre;

- Aylıksız izin süresi dolmadan görevine dönmek isteyen memurun, izni aldığı yere (kurum, birim, makam) yazılı başvuruda bulunması gerekir.

- Yapılacak başvuruda, izinden dönme konusunda gerekçe belirtilmesine gerek bulunmamakla birlikte, memur isterse gerekçe de belirtebilir.

- Başvurunun, ilgili makam tarafından en kısa sürede işleme alınarak memurun göreve dönmesi konusunda gerekli idari işlemlerin yerine getirilmesi gerekir.

- Göreve dönme başvurusunun gereğini yerine getirmeyenler ya da yerine getirilmesini geciktirenler hakkında memur tarafından şikayet ve/veya suç duyurusunda bulunulabilir.

- Başvuruda bulunan memurun göreve başlatılmaması ya da geç başlatılması yönündeki işlemlere karşı memur tarafından idari yargı yerlerinde iptal ve/veya  tam yargı (tazminat) davası açılabilir.

memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA