www.mevzuattakip.com.tr



Aylıksız İzne Ayrılan Memurun Peşin Aldığı Maaşının Geri Ödenme Durumu


Aylık maaşını aldıktan sonra çeşitli sebeplerle aylıksız izne ayrılan Devlet memurlarından, o ay içerinde çalışmadıkları günlerden dolayı, aldıkları maaşın bir kısmını geri ödemeleri istenebilmektedir. - 21.12.2015


657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurlara aylıklarının her ayın başında peşin ödeneceği (her ayın 15’inde) ile peşin ödenmiş olan aylıkların emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde geri alınmayacağını hükme bağlamıştır.

Bu haliyle, peşin ödenmiş olan aylıkların memuriyetle ilişik kesilmesi sonucunu doğuran hangi hallerde geri alınmayacağı belirlenmiş olduğundan, bu haller dışında kalan memuriyetten ayrılma hallerinde, peşin ödenmiş olan aylıkların çalışılmayan günlere isabet eden kısımlarının geri alınması gerekecektir.

Aylıksız izin  

Devlet memurlarına tanınan izin hakları arasında aylıksız izin de yer almaktadır. Memurlar;

- Hizmet süresine bağlı olarak (en az 5 yıl hizmetleri varsa),

- Refakat izni sonrasında bu iznin verilmesine bağlı olarak,

- Doğum olayına bağlı olarak,

- Evlat edinmeye bağlı olarak,

- Askerlik hizmeti nedeniyle,

- Yurt dışı bazı görevlendirmeler nedeniyle,

- Başka kurumlardaki bazı görevlendirmeler nedeniyle,

- Eğitim nedeniyle, 

- Eşlerinin görev veya eğitimleri nedeniyle aylıksız izin kullanabilmektedirler.

Aylıksız izin kullanan memurlar, izin bitiminde görevlerine dönmeleri kaydıyla ayrıldıkları kadrolara ilişkin hakları korunmakla birlikte, izin süresince memuriyete ilişkin mali haklardan yararlanamamaktadırlar.

Aylıksız izin günlerine isabet eden aylığın geri alınması

Ayın 15 inde maaş aldıktan sonra, izleyen ayın 14 ünden önce aylıksız izne ayrılan memurlar, peşin ödenen aylıklarının aylıksız izin kullandıkları günlere isabet eden kısımlarını geri ödemek zorundadırlar.

* Peşin ödenmiş olan maaşın aylıksız izinli olunan süreye isabet eden kısmının memurdan geri alınması aşamasında yapılacak hesaplamaya, peşin ödenmiş olan eş ve çocuk yardımı dahil edilmez. Yani eş ve çocuk için ödenmiş olan aile yardımı ile çalışılmayan günler arasında ilişki kurulmaz ve aile yardımı geri alınmaz.

* Peşin ödenmiş olan aylık hesabında uygulanmış olan asgari geçim indirimi hesaplamaya dahil edilmez. Yapılmış olan asgari geçim indiriminin çalışılmayan günlere bölüştürülerek hesaplanması suretiyle memurdan geri ödemesi istenmez.

* 1/10/2008 ve sonrasında göreve başlamış olan (5510 sayılı Kanuna tabi) memurların, maaşlarını aldıktan sonra aylıksız izne ayrılmaları durumunda, peşin aldıkları aylıkların çalışılmayan sürelere isabet eden kısımlarının hesaplanmasında, brüt maaşlarından kesilmiş olan sosyal güvenlik sigorta primleri (%11, %7,5,  %9, %5) de hesaplamaya dahil edilir.

* 1/10/2008 tarihinden önce göreve başlamış olan (5434 sayılı Kanuna tabi) memurların, maaşlarını aldıktan sonra aylıksız izne ayrılmaları durumunda, peşin aldıkları aylıkların çalışılmayan sürelere isabet eden kısımlarının hesaplanmasında, aldıkları brüt maaş tutarından sosyal güvenlik sigorta primleri (devlete ait olan) düşüldükten sonra kalan tutar esas alınır.

memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA