www.mevzuattakip.com.tr



Başka Bir Kadroya Atanan Mühendisin Ek Göstergesi Değişir Mi?


Kamu kurum ve kuruluşlarında Mühendis unvanlı kadrolarda görev yapan Devlet memurları, kurumlarında ya da başka kurumlarda durumlarına uygun farklı kadrolara naklen atandıklarında, Mühendis iken yararlandıkları ek göstergenin düşmesi, aynı kalması veya artması gibi sonuçlarla karşılaşabilmektedirler. - 06.02.2016


Başka unvanlı bir kadroya atanan Mühendisin ek gösterge bakımından karşılaşabileceği durumlar şöyle olacaktır:

Ek göstergenin aynı kalması

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43/B maddesi; kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlar hakkında uygulanacak ek göstergelerin, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili görevlerde kazanılmış hak aylık dereceleri itibariyle alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamayacağına hükmetmiştir.

Buna göre, Mühendis olarak görev yapan bir Devlet memuru başka bir unvana ait ilk dört dereceden bir kadroya atanmış ise ve atandığı derecenin ek göstergesi, kazanılmış hak aylık derecesine göre Mühendis için belirlenmiş olan ek göstergeden daha düşük ise, bu personel hakkında kazanılmış hak aylık derecesine göre geçerli olan Mühendis ek göstergesi uygulanmaya devam edecektir.

Örneğin; 1300 ek göstergeli 5 inci derece kadroda kazanılmış hak aylığı ile Mühendis olarak görev yapan personel, 1100 ek göstergeli 3 üncü derece Şube Müdürü kadrosuna atandığında, 3 üncü derece Şube Müdürü olarak hakkında 5 inci derece kazanılmış hak aylığı ile Mühendis iken yararlanmakta olduğu 1300 ek göstergenin uygulanmasına devam edilecektir. Kazanılmış hak aylığı bakımından 1 inci dereceye ulaştığında, bu kişi Şube Müdürü kadrosunda 3600 ek göstergeden yararlanabilecektir.

Ek göstergenin yükselmesi

Mühendisin atanmış olduğu başka unvandaki kadro derecesi için belirlenmiş olan ek göstergenin, aynı derecede Mühendis kadro unvanı için belirlenmiş ek göstergeye eşit veya daha yüksek olduğu durumlarda, ilgili personel hakkında atanmış olduğu kadronun ek göstergesi uygulanır.

Örneğin; 6400 ek göstergeli 1 nci derece Genel Müdür kadrosuna atanan Mühendis hakkında, Genel Müdürü kadrosu için geçerli olan 6400 ek gösterge uygulanacaktır.

Ek göstergenin düşmesi

Mühendis olarak görev yapmakta iken başka bir unvana ait ilk dört derece dışındaki kadrolara atananlar, atandıkları kadro derecesi için belirlenmiş ek göstergelerden yararlanırlar. Bu ek gösterge, Mühendis iken yararlanmakta olunan ek göstergeden düşük de olabilir.

Bir unvana ait ilk dört derece dışındaki kadrolarına atandıktan sonra aynı unvana ilişkin ilk dört derecedeki bir kadroya atanan Mühendis hakkında, bu unvanın ilk dört dereceli kadrolarına doğrudan (mühendislikten) atanmamış olması nedeniyle, atanmış oldukları kadro derecesi için belirlenmiş olan ek gösterge uygulanacaktır. Bu ek gösterge, Mühendis unvanında kazanılmış hak olarak yararlanılabilecek ek göstergeden daha düşük de olabilir.

Örneğin; 1300 ek göstergeli 5 inci derece Mühendis kadrosunda görev yaparken, 5 inci derece Şef kadrosuna atanan kişi, 5 inci derece Şef kadrosunda ek göstergeden (bu derecede şef kadrosu için ek gösterge olmadığından) yararlanamayacaktır. Zaman içerisinde ilk dört dereceli Şef kadrolarına yükseldiğinde ise, yine Mühendis ek göstergesinden yararlanamayacak ve 1 inci derece Şef kadrosuna kazanılmış hak aylığı ile ulaştığında da ek göstergesi 2200 olacaktır.

Memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA