www.mevzuattakip.com.tr



Başka Birime Atananın Yerine Görevde Yükselme Yedek Listesinden Atama Yapılır Mı?


Kamu kurum ve kuruluşlarının görevde yükselme kapsamındaki kadroları için açılan sınavlar sonucunda ataması yapılan personelin, aynı unvanla kurum içinde başka bir birime atandığı hallerde, aynı sınavı yedek listeden kazanmış olanlar, giden personelin yerine atanmayı talep edebilmektedirler. - 04.03.2017


Ancak, yedek listede olanların görevde yükselme kapsamında atanabilmesinin bazı şartların varlığına bağlı olması nedeniyle, kurum içi naklen atanma durumunun bu şartlar çerçevesinde değerlendirilmesi gerekecektir.

Görevde yükselmede yedek liste

Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğe göre; kurumlar gerek duymaları halinde, görevde yükselme sınavları neticesinde başarılı sayılmak için gerekli puanı alanlardan, duyurulan kadro sayısından fazla olanlar için, asıl aday sayısını geçmeyecek kadar yedek aday belirleyebiliyor.

Yedek listede olanların atanması

Görevde yükselme sınavında başarılı olmakla birlikte asil listeye giremeyip kurumları tarafından belirlenmiş olan yedek listeye girmiş olanların, bu sınav sonucuna göre atanması bazı hallerde mümkün olabilmektedir.

Sınav duyurusunda belirtilen kadroların boş kalması (asil kazananların başlamaması/atanamaması) veya boşalması (asil kazananların bir şekilde o görevden ayrılması) halinde, boş kalan veya boşalan bu kadrolara yedek listedekiler başarı sırasına göre atanabilirler.

Yedek listedekiler, sınav duyurusunda belirtilmeyen aynı unvandaki diğer boş kadrolara veya boşalacak kadrolara ya da yeni ihdas edilecek kadrolara atanamazlar.

Ayrıca, sınava ilişkin başarı sıralamasının kesinleştiği tarihten itibaren 6 ay geçtikten sonra veya 6 ay geçmemesine rağmen aynı unvan için yeniden görevde yükselme sınavı açılması hallerinde, yeni sınava ilişkin duyurunun yapıldığı tarihten itibaren yedeklerden atama yapılmaz.

Yedeklerin atanabileceği şekilde kadro boşalması

Yedek listede yer alanların atanması, ancak sınav duyurusunda belirtilen kadroların boş kalması veya boşalması hallerinde gündeme gelebiliyor.

Buna göre, asil listede yer alanlardan;

*Çeşitli sebeplerle sınavı geçersiz sayılanlar olursa,

*Gerekli nitelikleri taşımadığı için ataması iptal edilenler olursa,

*Geçerli mazereti olmaksızın, atandığı göreve süresi içinde başlamayanlar olursa,

*Atanma hakkından vazgeçenler olursa,

*Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya memurluktan çıkarılma (OHAL KHK’ları kapsamında kamu görevinden çıkarılma dahil) gibi nedenlerle ayrılanlar olursa,

*Başka unvanlı kadroya veya başka kuruma naklen atandığı için görevine başlamayan olursa

boş kalan/boşalan kadrolara yedek listeden başarı sırasına göre (sınavın geçerli olduğu süre içinde) atama yapılır.

Buna göre, görevde yükselme sınav sonucuna göre sınav duyurusunda belirtilen bir kadroya ataması yapılan personelin kurum içinde başka unvanlı bir kadroya atanması durumunda, (sınav sonuçlarının geçerlilik süresi içinde) yerine yedekler arasından başarı sıralamasına göre atama yapılabilir.

Ancak, görevde yükselme sınav sonucuna göre sınav duyurusunda belirtilen bir kadroya ataması yapılan personelin aynı kurumun başka bir birimindeki aynı unvanlı kadroya atanması durumunda ise, yerine yedekler arasından atama yapılamaz.

 

Kaynak: memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA