www.mevzuattakip.com.tr



Bazı Memurlar Ettiği Yeminini Unutuyor Mu?


Namus ve şeref üzerine “sadakat” yemini eden memurların bu yeminlerine uygun hareket etmeleri beklenirken, bazen bunun tersine davranışlarla karşılaşabiliyoruz. - 09.09.2016


BAZI MEMURLAR ETTİĞİ YEMİNİNİ UNUTUYOR MU?

Namus ve şeref üzerine “sadakat” yemini eden memurların bu yeminlerine uygun hareket etmeleri beklenirken, bazen bunun tersine davranışlarla karşılaşabiliyoruz.

Memuriyet yemini

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, “Asli Devlet Memuru” olarak atananların en geç bir ay içinde sadakat yemini etmesini ve yemin belgesi imzalamasını zorunlu tutmuştur.

Kanun, Devlet memurlarını; Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına sadakatle bağlı kalmakla ve milletin hizmetinde Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını sadakatle uygulamakla sorumlu tutarken, "Asli Devlet Memurluğuna" atandıktan sonra en geç bir ay içinde kurumlarınca düzenlenecek törenle ve yetkili amirlerinin huzurunda yemin etmek suretiyle bu sadakati göstereceklerini belirtmelerini istenmiştir.

Öte yandan, Asli Devlet Memurluğuna atananların yemin töreninin nasıl yapılacağı, kimlerin katılacağı ve törende uyulacak kurallara ilişkin usul ve esaslar ise “Asli Devlet Memurluğuna Atananların Yemin Merasimi Yönetmeliği”nde düzenlenmiştir.

Yemin metninde ne var?

Devlet memuriyetine girenler, adaylıklarının kalkarak asli memurluğa atanmalarını takip eden 1 ay içinde etmeleri gereken yemin şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk İnkılap ve İlkelerine, Anayasada ifadesi bulunan Türk Milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalacağıma

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını milletin hizmetinde olarak tarafsız ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak uygulayacağıma

Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyip, koruyup bunları geliştirmek için çalışacağıma

insan haklarına ve Anayasanın temel ilkelerine dayanan milli, demokratik, laik, bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilerek, bunları davranış halinde göstereceğime

namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.”

Yemin eden memurlar "Yemin Belgesi" de imzalar. Bu belge, ilgili memurun özlük dosyasında tutulur.

Yemin etmeyen memur olur mu?

Devlet Memurları Kanunu, asli memurluğa atanan her memur için (istisna getirmeden) bir ay içinde “yemin” etme ve yemin belgesi imzalama zorunluluğu getirmiş olduğundan, yemin etmeyen ve yemin belgesini imzalamayanların memuriyete devam edemeyeceği ve görevine son verilmesi gerekeceği anlaşılmaktadır. Örnek karar için tıklayınız…

Öte yandan, “namus ve şeref” üzerine sadakat yemini etmesine rağmen, yemin metni kapsamında verdiği sözleri tutmayan memurlar/amirler hakkında, yemine aykırı fiil ve hallerinden dolayı gerekli yaptırımların uygulanması gerekmektedir. 

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA