www.mevzuattakip.com.tr



Belediye İller Bankası Paylarından Kesinti Yapılmayacak


9 Mayıs 2018 tarih ve 30412 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Büyükşehir Belediyeleri, İl Özel İdareleri, Belediyeler Ve Bunlara Bağlı Kuruluşların Borçlarına Karşılık Genel Bütçe Vergi Gelirleri Tahsilat Toplamı Üzerinden Ayrılacak Paylardan Yapılacak Kesintilere İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar” ile kesinti oranlarının 2018 yılı Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarından genel bütçe vergi gelirlerinden ödenecek paylar için yüzde sıfır olarak uygulanacağı hükme bağlanmıştır. - 10.05.2018


Söz konusu değişiklik, 9 Mayıs 2018 tarih ve 30412 sayılı Resmi Gazete’de yayımı ile birlikte yürürlüğe girdi.

15/03/2010 tarihli ve 2010/238 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Büyükşehir Belediyeleri, İl Özel İdareleri Ve Bunlara Bağlı Kuruluşların Borçlarına Karşılık “Genel Bütçe Gelirleri Tahsilat Toplamı” Üzerinden Ayrılacak Paylardan Yapılacak Kesintilere İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar’a yapılan değişiklik ile aşağıdaki geçici madde eklendi.

“GEÇİCİ MADDE 13- (1) Bu Esaslar uyarınca yapılacak kesinti oranları 2018 yılı Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarından genel bütçe vergi gelirlerinden ödenecek paylar için yüzde sıfır olarak uygulanır.

(2) Birinci fıkrada belirtilen sürelerin sonunda kesinti oranları geçici 12 nci maddede yer alan hükümlere çerçevesinde uygulanmaya devam edilir.”

Bu duruma göre; Genel Vergi Bütçe Gelirlerinden Belediyelere her ay İller Bankası tarafından gönderilen paylardan Ekim ayına kadar herhangi bir kesinti yapılmayacak; Kasım 2018 den itibaren ise kesintiler geçici 12 nci madde kapsamında kesilmeye devam edecektir.

“GEÇİCİ MADDE 12- (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasında %40 ve %25 şeklinde yer alan kesinti oranları yeni düzenleme yapılıncaya kadar sırasıyla %35 ve %22 olarak uygulanır.

(2) 5 inci maddenin üçüncü fıkrasında %10 ve %25 şeklinde yer alan ilave kesinti oranları yeni bir düzenlemeye kadar %5 ve %3 olarak uygulanır.”

Esaslarda yer alan diğer ilgili düzenlemeler:

Kapsama giren borçların sınıflandırılması

MADDE 4 - (1) Bu Esaslar kapsamında, il özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşların borçları aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:

(a) 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun geçici 3 üncü ve 5393 sayılı Belediye Kanununun geçici 5 inci maddeleri kapsamında uzlaşma sağlanmış borçlar.

(b) 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun geçici 3 üncü ve 5393 sayılı Belediye Kanununun geçici 5 inci maddeleri uyarınca, alacakları uzlaşma kapsamındaki özel hukuka tabi kuruluşlara olan ve 31/12/2006 tarihi itibarıyla uzlaşma sağlanmamış borçlar.

(c) 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip edilen Devlete olan borçlar, İller Bankasına olan borçlar, Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlar ile 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında tanımlanan Hazine alacağı niteliğindeki borçlar.

(2) Bu Esaslar kapsamındaki büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşlarından olan alacaklar, alacaklı kuruluşlar tarafından Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğüne, bunların dışında kalan il özel idareleri ve belediyeler ile bu belediyelerin bağlı kuruluşlarından olan alacaklar ise İller Bankası Genel Müdürlüğüne, birinci fıkrada yer alan sınıflandırmaya uygun olarak bildirilir.

(3) Büyükşehir belediyeleri ve bunlara bağlı kuruluşlardan olan alacaklar için Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünce büyükşehir belediye payından kesinti yapılırken, bu belediyelere İller Bankasınca 5779 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca yapılan aktarımlar da dikkate alınır.

Kesinti oranı

MADDE 5 - (1) 4 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamındaki borçlar için il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar adına her ay genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylarından % 40 oranında kesinti yapılır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında 1/3/2010 tarihinden sonra doğan borcu bulunmayan kuruluşlar için kesinti oranı % 25 olarak uygulanır.

(2) Birinci fıkraya göre yapılacak kesintiler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;

a) (a) bendinde belirtilen borçlarına karşılık % 12,5,

b) (b) bendinde belirtilen borçlarına karşılık % 2,5,

c) (c) bendinde belirtilen borçlarına karşılık % 85,

şeklinde dağıtılır.

(3) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan borçlardan herhangi bir veya ikisine sahip olmayan il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşların mevcut  borçları için, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen oranların kalan toplam oran içerisindeki ağırlığına göre hesaplanan oranları esas alınır.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA