www.mevzuattakip.com.tr



Belediyelerde Görev Yapan Personelin Aylık Geliri Daha Fazla Olabiliyor


Belediyeler ile bağlı kuruluşlarında Devlet memuru, 4/B ve 4/C statülerinde görev yapan kamu çalışanlarına, bazı durumlarda aylık ücretleri dışında her ay sosyal denge tazminatı da ödenmektedir. - 01.04.2014


Sosyal Denge Tazminatı ödemesinden, bazı koşulları taşıyan belediyelerin personeli yararlanabilmektedir.

Sosyal Denge Tazminatı

Bu tazminat;

-Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine ödenir.

-Söz konusu kurumlarda çalışanlardan, işçi statüsü dışındaki personele ödenir (memur, 4/B, 4/C gibi).

-Sendika üyesi olsun ya da olmasın tüm personele ödenir.

-Aynı kadro veya pozisyonda olan personel için aynı miktarda ödenirken, farklı kadro veya pozisyonlar için farklı miktarlar belirlenebilir.

Tazminatın Aylık Miktarı

Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinde işçi statüsü dışında görev yapan personelin yararlanabildiği sosyal denge tazminatının aylık tavanı, toplu sözleşmede belirlenmektedir.

2013 yılında imzalanan toplu sözleşmede, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine ödenebilecek sosyal denge tazminatı aylık tavan tutarı en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %100'ü olarak belirlenmiştir.

Personele ödenecek sosyal denge tazminatının aylık tutarı, toplu sözleşme ile belirlenen tavan tutarı geçmemek üzere, ilgili belediye ve il özel idaresi ile bu yerlerde en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikası arasında yapılacak sözleşmeyle belirlenir.

Sosyal denge tazminatı ödenmesine ilişkin yapılacak sözleşmelerde, tazminatın aylık tutarı; görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, kadro veya görev unvanı ile derecesi gibi kriterlere göre farklı miktarlarda belirlenebilir.

2014 yılı için geçerli olan Sosyal Denge Tazminatı tavan tutarı aylık 731,48 TL'dir. Sosyal denge tazminatı ödemelerinden Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesintisi yapıldığından, bu tazminattan en yüksek düzeyde yararlanan kamu görevlileri (%15 Gelir Vergisi diliminde) aylık net 616,21 TL alabilecektir.

Sosyal denge tazminatı ödemeleri, kamu personeli için kazanılmış hak oluşturmamaktadır.

Bu Tazminatın Ödenmeyeceği Belediyeler

Belediyelerin;

-Vadesi geçmiş vergi, sosyal güvenlik primi ile Hazine Müsteşarlığına olan borç toplamının, son yıl bütçe gelirlerinin %10'unu aşması,

-Ödenmemiş aylık ve ücret borçlarının bulunması,

-Son yıla ilişkin toplam personel giderlerinin, son yıl bütçe gelirlerinin %30'unu aşması

hallerinde, bu kurumlarda çalışan personele sosyal denge tazminatı ödenmesi için sözleşme yapılamaz.

Öte yandan, sözleşme yapıldıktan sonra yukarıda belirtilen koşulların oluşması durumunda ise yapılmış olan sözleşme kendiliğinden hükümsüz kalır.

Sosyal denge tazminatından yararlanma süresi

Mahalli idareler ile ilgili sendikalar arasında yapılacak sosyal denge sözleşmesi, toplu sözleşme dönemi ile sınırlı olarak yapılmaktadır.

Öte yandan, sosyal denge tazminatı ödenmesi için yapılacak sözleşmelerin süresi, izleyen mahalli idareler genel seçimi tarihini geçememektedir.

Ayrıca, mahalli idareler genel seçim tarihini izleyen üç ay içerisinde, toplu sözleşme dönemiyle sınırlı olmak üzere yeniden sözleşme yapılması da mümkün bulunmaktadır.

Buna göre, mahalli idareler genel seçiminin dün yapıldığını ve mevcut sosyal denge sözleşmelerinin bu tarih itibariyle sora ermiş olduğunu, ayrıca toplu sözleşme döneminin de 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2015 tarihleri arasını kapsadığını memurunyeri.com olarak göz önünde bulundurduğumuzda, sosyal denge sözleşmesi yapılmasına ilişkin koşulları taşıyan mahalli idarelerde 2015 yılı sonuna kadar olan dönem için sözleşme yapılabileceğini ve bu yerlerde çalışan kamu görevlilerine sosyal denge tazminatı ödenebileceğini değerlendirmekteyiz. 

Kaynak: memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA