www.mevzuattakip.com.tr



Belediyelerin Bisiklet Yolu Projelerine Finansal Destek


Daha yeşil ve yaşanabilir şehirler için bisiklet yolu, yeşil yürüyüş yolu, çevre dostu sokak ve gürültü bariyeri projelerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca finansal destek sağlanacak. - 21.09.2018


ANKARA (MTS) - Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük Eylem Planında; “Daha yeşil ve yaşanabilir şehirler hedefi kapsamında bisiklet yolu (3000 km) ve yeşil yürüyüş yolu (3000 km), 60 km çevre dostu sokak ve 60.000 m²  gürültü bariyeri yapılması” işi yer almaktadır.

Bu kapsamda; trafikten kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması, gürültü kirliliği, küresel ısınmanın üzerinde olumlu etki yaparak insan sağlığının ve çevrenin korunması açısından bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla yapılması planlanan bisiklet yolları
projeleri için, belediyelere maddi destek sağlanacaktır.

Bahse konu destek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ve İLBANK A.Ş. arasında imzalanan Protokol çerçevesinde sağlanacak olup, destekten faydalanmak üzere geliştirilecek projelerin toplam finansman miktarının oransal olarak en fazla %45'ine kadar hibe desteği sağlanabilecektir.

Bisiklet yolu projeleri için başvurular aşağıda adresi verilen İLBANK A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne yapılabilecektir.

İLBANK A.Ş. Genel Müdürlüğü
Dışkapı Ek Bina Ziraat Mah.657 Sok.No:14
06110 Atındağ/Ankara

BİSİKLET YOLU PROJELERİ

GENEL HÜKÜMLER

1- Proje başvuruları, trafiğe açık yerleşim alanlarında ulaşım amaçlı ve trafiğe kapalı sokak/park/özerk alanlarda spor amaçlı olmak üzere yeni oluşturulacak “Bisiklet Yolları” ile bisiklet kullanımı için hazırlanmış olan mevcut yolların mevzuat ve standartlara uyumlaştırılarak “Bisiklet Yolu” dönüşümü çalışmalarına yönelik olarak yapılabilecektir.

2- Bisiklet yolu projelerinde sadece bisiklet yolu için destek sağlanacaktır. Belediyelerce hazırlanan*hazırlattırılan projelerde gösterilen kaldırım, park alanı (araç parkı, yeşil alan düzenleme ve çocuk oyun alanı vb.), taşıt yolu gibi uygulamalar ile mevcut yollara ait önceki uygulamalar destek kapsamında değildir.

3- Ulaşım amaçlı bisiklet yolu proje başvurularının büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri tarafından, trafiğe kapalı alanlarda sportif amaçlı bisiklet yolu proje başvurularının ise söz konusu alandan sorumlu ilgili idare tarafından yapılması gerekmektedir.

4- Ulaşım amaçlı proje güzergâhının asgari 1 km mesafe için projelendirilmesi gerekmektedir.

5- Ulaşım amaçlı tasarlanan bisiklet yolu projesi için yapılacak tüm planlama ve projelendirme çalışmalarında 03/11/2015 tarihli ve 29521 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları Ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına Ve Yapımına Dair Yönetmelik” hükümlerinin esas alınması gerekmektedir.

6- Trafiğe kapalı alanda spor amaçlı bisiklet yolu projelerinde Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları Ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına Ve Yapımına Dair Yönetmelik madde 7’de belirtilen yol kriterlerine ilişkin şartlar dışında şartlar aranmaz.

7- Eksik evrakla yapılan başvurular proje sahibine iade edilecektir.

8- Proje başvuru dosyasında yer alan bilgi, belge ve dokümanların doğruluğundan Belediyesi sorumludur.

İSTENİLEN EVRAKLAR

1- Başvuru ve talep yazısı.

2- Başvuru sahibine ait bilgiler ( bisiklet yolu projesi için halihazırdaki kurumsal altyapı, mevcut çalışmalar ve ileriye dönük planlamalar)

3- Varsa başvuruya ait “Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları Ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına Ve Yapımına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre hazırlanmış proje, Keşif Özeti, Metraj Cetveli ve ilgili diğer dokümanlar

4- İmzalı Encümen Kararı

5- Proje alanının belediyesine ait olduğunu gösterir belge (tapusu, tahsis belgesi, kullanım izni vb.)

6- Ulaşım amaçlı bisiklet yollarında bisiklet yollarının karayolları ile kesişim noktasında en az 1/500 ölçekli bisiklet yolu projesi yapılıp Büyükşehir Belediyelerinde UKOME kurul kararı, diğer belediyelerde ise il/ilçe trafik komisyonu kararına istinaden alınacak Belediye Meclis Kararı,

7- Ulaşım amaçlı bisiklet yollarının uygulama imar planında ve varsa ulaşım ana planında işleneceğine, gerekli imar revizyonu ve varsa ulaşım ana planı revizyonlarının en kısa sürede Belediyelerince yapılacağı taahhüdüne dair alınacak Belediye Meclis Kararı,

8- Proje ile İlgili Bakanlığımız haricinde alınan destek, yardım ve kredilere ilişkin bilgi ve belgeler.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA