www.mevzuattakip.com.tr



Belediyelerin Borçlarındaki Kesinti Oranları Değişti


09 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan değişiklikle, belediye paylarından borçlarına karşılık yapılacak kesinti oranları düşürüldü. - 14.08.2017


Bakanlar Kurulunun 9.8.2017 tarih ve 2017/10704 sayılı “Büyükşehir Belediyeleri, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bunların Bağlı Kuruluşlarının Borçlarına Karşılık Genel Bütçe Vergi Gelirleri Tahsilat Toplamı Üzerinden Ayrılacak Paylardan Yapılacak Kesintilere İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar” 11.08.2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ, İL ÖZEL İDARELERİ, BELEDİYELER VE
BUNLARIN BAĞLI KURULUŞLARININ BORÇLARINA KARŞILIK GENEL
BÜTÇE VERGİ GELİRLERİ TAHSİLAT TOPLAMI ÜZERİNDEN AYRILACAK
PAYLARDAN YAPILACAK KESİNTİLERE İLİŞKİN ESASLARDA
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR ESASLAR

MADDE 1- 15/3/2010 tarihli ve 2010/238 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan “Büyükşehir Belediyeleri, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bunlann Bağlı Kuruluşlannın Borçlanna Karşılık Genel Bütçe Vergi Gelirleri Tahsilat Toplamı Üzerinden Aynlacak Paylardan Yapılacak Kesintilere İlişkin Esaslar”a aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 12- (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasında %40 ve %25 şeklinde yer alan kesinti oranlan yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar sırasıyla %35 ve %22 olarak uygulanır.

(2) 5 inci maddenin üçüncü fıkrasında %10 ve %25 şeklinde yer alan ilave kesinti oranları yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar %5 ve %3 olarak uygulanır.”

MADDE 2- Bu Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Esaslan Bakanlar Kurulu yürütür.

 

 

MADDENİN DEĞİŞİKLİKTEN SONRAKİ HALİ

Kesinti oranı

MADDE 5 – (1) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri  kapsamındaki borçlar için il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar adına her ay genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylarından % 35 (Eski Oran % 40) oranında kesinti yapılır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında 1/3/2010 tarihinden sonra doğan borcu bulunmayan kuruluşlar için kesinti oranı % 22 (Eski Oran % 25) olarak uygulanır.

(2) Birinci fıkraya göre yapılacak kesintiler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;

a) (a) bendinde belirtilen borçlarına karşılık % 12,5,

b) (b) bendinde belirtilen borçlarına karşılık % 2,5,

c) (c) bendinde belirtilen borçlarına karşılık % 85,

   şeklinde dağıtılır.

(3) a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi kapsamındaki borçlar için kuruluşların Genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylarından aylık taksit miktarlarına mahsup edilmek üzere bu maddenin birinci fıkrasına göre;

1) %40 oranında kesinti yapılan kuruluşlar için ilave % 5 (Eski Oran %10)  oranında,

2) %25 oranında kesinti yapılan kuruluşlar için ilave %3 (Eski Oran 25) oranında,

kesinti yapılır.

b) Bu fıkranın (a) bendi kapsamındaki taksit tutarları, ilave kesinti oranları çerçevesinde hesaplanacak tutardan düşükse taksit tutarı kadar kesinti yapılır.

c) Bu fıkra kapsamında yapılacak ilave kesintilerin 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi kapsamındaki borçların aylık taksitlerini karşılamaması durumunda, bu maddenin ikinci fıkrasının (c) bendi kapsamında yapılan kesintiler öncelikle bu fıkra kapsamındaki  taksitlerin eksik kalan kısımlarına muhsup edilir. Bu bent hükümleri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında herhagi bir borcu bulunmayan kuruluşlar için de uygulanır.

  (4) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan borçlardan herhangi bir veya ikisine sahip olmayan il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşların mevcut borçları için, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen oranların kalan toplam oran içerisindeki ağırlığına göre hesaplanan oranları esas alınır.

 

4 ÜNCÜ MADDENIN BIRINCI FIKRASININ (a), (b) VE (c) BENTLERI  KAPSAMINDAKI BORÇLAR

(a) 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun geçici 3 üncü ve 5393 sayılı Belediye Kanununun geçici 5 inci maddeleri kapsamında uzlaşma sağlanmış borçlar.

(b) 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun geçici 3 üncü ve 5393 sayılı Belediye Kanununun geçici 5 inci maddeleri uyarınca, alacakları uzlaşma kapsamındaki özel hukuka tabi kuruluşlara olan ve 31/12/2006 tarihi itibarıyla uzlaşma sağlanmamış borçlar.

(c) 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip edilen Devlete olan borçlar, İller Bankasına olan borçlar, Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlar ile 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında tanımlanan Hazine alacağı niteliğindeki borçlar.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA