www.mevzuattakip.com.tr



Belediyelerin Çevre Dostu Sokak Projelerine Finansal Destek


Daha yeşil ve yaşanabilir şehirler için bisiklet yolu, yeşil yürüyüş yolu, çevre dostu sokak ve gürültü bariyeri projelerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca finansal destek sağlanacak. - 21.09.2018


ANKARA (MTS) - Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük Eylem Planında; “Daha yeşil ve yaşanabilir şehirler hedefi kapsamında bisiklet yolu (3000 km) ve yeşil yürüyüş yolu (3000 km), 60 km çevre dostu sokak ve 60.000 m²  gürültü bariyeri yapılması” işi yer almaktadır. 

Bu kapsamda; 5 yılda 60 km çevre dostu sokak projesi ile günlük stresini atabileceği sportif araçların da yer alacağı yaşam alanlarının oluşturulabilmesi için, belediyelere maddi destek sağlanacaktır.

Bahse konu destek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ve İLBANK A.Ş. arasında imzalanan Protokol çerçevesinde sağlanacak olup, destekten faydalanmak üzere geliştirilecek projelerin toplam finansman miktarının oransal olarak en fazla %45'ine kadar hibe desteği sağlanabilecektir.

Çevre dostu sokak projeleri için başvurular aşağıda adresi verilen İLBANK A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne yapılabilecektir.

İLBANK A.Ş. Genel Müdürlüğü
Dışkapı Ek Bina Ziraat Mah.657 Sok.No:14
06110 Atındağ/Ankara

 

ÇEVRE DOSTU SOKAK 

GENEL HÜKÜMLER

1- Proje başvuruları trafiğe kapalı sokaklar için yapılacaktır.

2- Çevre Dostu Sokak yapılacak alanın binalar hariç yüzölçümünün en az % 15’i yeşil alandan (ağacın dalları ile birlikte kapladığı alan, süs bitkileri, çiçekler, çimlendirilmiş alan, her türlü yeşil bitki örtüsü vb. toplam yeşil alana dahildir.) oluşmalarıdır. Projenin yapılacağı sokaklarda yeşillendirmeye ağırlık verilmelidir. Proje alanının iklimsel özellikleri ve kullanılacak ağacın/bitkilerin özellikleri de göz önünde bulundurulmalı, uygun aralıklarla ağaçlandırma yapılmalıdır.

3- Sokağa düşen yağmur suyunun toplanarak uzaklaştırılmasına olanak sağlayan alt yapı sağlanmalıdır.

4- Kullanılan aydınlatmaların en az % 10’unda yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji (güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, kinetik enerji vb.) kullanılmalıdır.

5- Sokak aydınlatmalarında led aydınlatma sistemleri kullanılmalıdır.

6- Sokakta atıkların kaynakta ayrı toplanmasına imkân veren geri dönüşüm kutuları bulunmalıdır.

7- Sokak engelli vatandaşların kullanımına uygun tasarlanmalıdır.

8- Sokakta reklam ve tanıtım araçları, haberleşme ve iletişim araçları, yapı cephelerinde yer alan diğer uygulamalar, dış cephe uygulamaları, inşaat onarım faaliyetleri çevre ve şehir estetiğinin korunmasına uygun olarak yapılmalıdır.

9- Aşağıda belirtilen hususlar tavsiye edilir.

- Sokaklarda kullanılan yapı malzemelerinin ve materyallerin kullanımında Çevre dostu ve geri dönüştürülmüş/geri kazanılmış materyallerin kullanımı,

- Sokakta halkın çevreci uygulamalar konusunda bilgilendirilmesine yönelik uyarıcı/bilgilendirici/yönlendirici/tanıtıcı reklam panolarına yer verilmesi ve bu panoların çevre ve şehir estetiği göz önüne alınarak konumlandırılması,

- Sokaktaki zemin kaplamalarının ve kullanılacak mobilyaların geri dönüşümlü malzemeden yapılması,

- Sokağın girişinde bisiklet için park yeri yapılması,

- Sokakta görüntü ve gürültü kirliliğini azaltan tedbir alınması, Yolun bir kısmında

- “Elektrik Üreten Yol” uygulamasına yer verilmesi,

10. Eksik evrakla yapılan başvurular proje sahibine iade edilecektir.

11. Proje başvuru dosyasında yer alan bilgi, belge ve dokümanların doğruluğundan Belediyesi sorumludur.

 

İSTENİLEN EVRAKLAR

1- Proje başvuru yazısı.

2- Başvuruya ait Belediyesince hazırlanmış proje, Keşif Özeti, Metraj Cetveli ve ilgili diğer dokümanlar

3- İmzalı Encümen Kararı

4- Planlanan sokakta yapılacak yeşillendirme çalışmalarına ilişkin detaylı bilgiler.

5- Planlanan sokakta çevre ve kent estetiği ile ilgili belgeler:

- Kurumsal altyapı durumu (İlgili yetkili birimde görüntü kirliliğinin oluşmasını önleyici faaliyetler bazında oluşturulan ilgili birime yönelik bilgiler)

- Reklam ve tanıtım araçları (Her türlü ilan, reklam ve tanıtımların yapılmasında kullanılan pano, tabela ve totem gibi yapıların boyut, konum, renk, yapımda kullanılan malzeme ve şekil gibi unsurlara yönelik usul ve esaslara ilişkin bilgiler)

- Haberleşme ve iletişim araçları (Her türlü anten, radyo ve televizyon vericileri gibi araçların konumlarına yönelik usul ve esaslara ilişkin bilgiler)

- Yapı cephelerinde yer alan diğer uygulamalar (Klima, havalandırma borusu, güneş panelleri, tente gibi unsurların çevre ve şehir estetiği bakımından görüntü kirliliği oluşturmaması için alınan önlemlere ilişkin bilgiler)

- Dış cephe uygulamaları (Ana cadde, bulvar ve meydan gibi yoğun olarak kullanılan ortak kamu alanlarında bulunan yapılar arasında ahengin sağlanması ve güzel bir görünüm elde etmek maksadıyla bina dış cephelerin aynı surette giydirilmesi hususuna yönelik olarak yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler)

6- Proje ile İlgili Bakanlığımız haricinde alınan destek, yardım ve kredilere ilişkin bilgi ve belgeler.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA