www.mevzuattakip.com.tr



Birinci Dereceye Yükselen Hangi Memurun Net Maaşının Düşme Nedeni Nedir?


Kadro ve/veya aylık dereceleri yükselen Devlet memurlarının aylık ücretleri de genellikle artmakta, ancak bazı unvanlarda görev yapanların kadro/aylık dereceleri 1 inci dereceye geldiğinde, aylık net maaşları 2 nci derecede aldıkları net maaşa göre daha az olmaktadır. - 27.12.2015


Derecesi yükselen memurların maaş unsurlarında da genellikle artış olmaktadır. Kadro/aylık derecesi yükseldiği için; gösterge ve ek gösterge(varsa) artarken, ek ödeme ile zam ve tazminatlar da ve de artışlar olabilirken, derecelere göre farklı belirlenmiş oldukları durumlarda ek ödeme ile zam ve tazminatlar da artabilmektedirler.

Derece yükselmesi maaşı neden düşürür?

Maaş unsurlarındaki artışlar normal koşullarda aylık net maaşlarda da artışa neden olurken, 2 nci dereceden 1 inci dereceye yükselen Devlet memurlarının bazılarının aylık net maaşları, kadro unvan ve dereceleri itibariyle belirlenmiş ek göstergelerdeki bazı artışlar nedeniyle düşebilmektedir.

Ek gösterge yükselirken net maaşın düşmesi ise, 1.10.2008 tarihinden önce işe girmiş olan Devlet memurlarının emekli keseneklerine esas matrah hesaplanma yönteminden kaynaklanmaktadır.

1.10.2008 tarihinden önce göreve başlayan Devlet memurlarının aylık brüt ücretlerinden kesilecek emekli keseneğine esas matrah hesaplanırken, en yüksek Devlet memuru aylığının belli oranları (memurun ek göstergesine göre belirlenmiş) da hesaplamaya dahil edilmekte ve bulunan matrahın %16 oranında kişi kesintisi yapılmaktadır. Matrahın artması ise, emekli kesintisinin de fazla olmasına ve net maaşın azalmasına neden olmaktadır

1.dereceye gelmek hangi memurun maaşını düşürür?

Bazı unvanlarda görev yapan Devlet memurları; 2 nci derecede 3000 ek göstergeden, 1 inci derecede ise 3600 ek göstergeden yararlanmaktadır. Bu memurların emekli keseneğine esas matrahları hesaplanırken; ek göstergesi 3000 olanlar için en yüksek Devlet memuru aylığının %85’i, 3600 olanlar için ise %145’i oranı kullanılmaktadır.

2 nci dereceden 1 inci dereceye yükselen memurun ek göstergesinde değişme ile ek göstergeye bağlı oranlardaki değişmenin aynı miktarda/oranda olmaması, derece yükselmesi nedeniyle aylık net maaşı azaltmaktadır.

Bu çerçevede, 2 nci derecede 3000 ek göstergeden yararlanırken 1 inci derecede 3600 ek göstergeden yararlanan bazı Devlet memurlarının, derece yükselmesinden kaynaklı net maaşlarındaki azalma miktarı konusunda bilgi olması bakımından yaptığımız çalışmaya aşağıda yer verilmiştir.

Tablodaki bilgiler, 1/10/2008 tarihinde önce göreve başlamış olan memurların hizmet süreleri değişmeden, kadro/aylık derecelerinin 2 nci derecenin 3 üncü kademesinden 1 inci derecenin 1 inci kademesine yükseldiği varsayımına dayanmaktadır.

Kadro/aylık derecesi 2’den (2/3) 1’e (1/1) yükselen bazı memurların maaşındaki azalma

Unvan

Derece Kademe

Maaştaki Net Azalma*

-Yüksek Mühendis, Mühendis

-Yüksek Mimar, Mimar

-Şehir plancısı

-Bölge Plancısı

-Uzman Tabip, Tabip

-Diş Hekimi

-Uzman Veteriner Hekim, Veteriner Hekim

-Eczacı

-Biyolog

-Maarif Müfettişi

2/3’den 1/1’e yükselen

26 TL

*2015 yılı ikinci altı ayı için geçerli olan katsayılara göre hesaplanmıştır. 

memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA