www.mevzuattakip.com.tr



Danışıklı Görevde Yükselme ve Yargıtay’ın Bakışı


Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında başarı göstermek suretiyle atama yapılabilecek görevlere, ilgili personeli önce daha üst kadrolara atadıktan sonra hiçbir sınava tabi tutmadan atama yönünde tesis edilen işlemler, Yargıtay tarafından danışıklı (muvazaalı) işlem olarak değerlendirilmektedir. - 25.01.2016


Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik, müdür ve daha alt görevlere yapılacak görevde yükselme mahiyetindeki asaleten atamalar ile en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin unvan değişikliği mahiyetindeki asaleten atamaların sınavla olacağını hüküm altına alırken, bazı görevlere yapılacak atamaları Yönetmelik kapsamı dışında bırakmıştır.

Yönetmeliğe göre, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavına girmek suretiyle atama yapılacak görevlere, daha üst unvanlarda bulunanların atanmasında sınav şartı aranmamaktadır. Bu durum, görevde yükselme ve unvan değişikliğinde danışıklı işlemler yapılması yoluna gidilmesine de neden olmaktadır.

Danışıklı (muvazaalı) görevde yükselme

Görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin düzenlemelerin hükümlerini etkisiz kılmaya yönelik olarak;

- Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavına girilerek atama yapılması gereken görevlere, bu görevlere atanabilmek için gerekli şartları taşımayan ve sınava girmeyen personelin atanması da mümkün olabilmektedir.

- İlgili personel, önce sınav şartı olmayan ve görevde yükselme sınavına tabi görevden daha üst olan bir göreve atanmakta ve atandığı görevde kısa bir süre bulunduktan sonra, görevde yükselme kapsamındaki bir göreve hiçbir sınava tabi tutulmadan atanabilmektedir.

Bu şekilde danışıklı (muvazaalı) işlemler sonucu yapılan atamaların, atananlar için haksız kazanç doğurduğu ve atama bekleyenlerin mağduriyetine sebep olması nedeniyle, Yargıtay bu suçu işleyenler hakkında işlem yapılması gerektiğini değerlendiriyor.

YARGITAY KARARI

ÖZET: Görevde Yükselme Yönetmeliğinin hükümlerini etkisiz kılmaya yönelik olarak, bu koşullara tabi olmayan üst görev niteliğindeki görevde hizmetlerinden yararlanılmadan, kısa süre sonra sınav koşulu olan ast görev niteliğindeki görevlere atama biçimindeki danışıklı (muvazaalı) işlemler sonucu ataması yapılanlara haksız kazanç sağlayan ve atama bekleyen kişilerin mağduriyetine yol açan eylemlerinde suçun oluştuğu hakkında.

Yargıtay 4. Ceza Dairesinin 18.03.2009 tarih ve E:2007/5472, K:2009/5171 sayılı Kararı

DAVA:

Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:

KARAR:

Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi:

Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak;

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünde görevli olan sanıkların, Y. Ş., A. in ve H. İ.'in ilçe müdürlüğü ve şube müdürlüğüne atanabilmek için gerekli görevde yükselme eğitim ve sınavında başarılı olma koşulunu öngören D. Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin 2 ve 11.maddeleri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 9 ve 10.maddeleri hükümlerini etkisiz kılmaya yönelik olarak, bu koşullara tabi olmayan üst görev niteliğindeki il müdür yardımcılığına atamalarını yaptıktan sonra bu görevde hizmetlerinden yararlanılmadan, kısa süre sonra sınav koşulu olan ast görev niteliğindeki ilçe müdürlüğü ve şube müdürlüğüne atanmaları biçimindeki danışıklı ( muvazaalı ) işlemleri sonucu ataması yapılan bu görevlilere haksız kazanç sağlayan ve eğitim ve sınava katılarak başarılı oldukları için atama bekleyen kişilerin mağduriyetine yol açan eylemlerinde atılı suçun oluştuğu gözetilmeden, yasal olmayan gerekçeyle beraat kararı verilmesi,

SONUÇ:

Yasaya aykırı ve katılan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı vekilinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki onama düşüncesinin reddiyle HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 18.03.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA