www.mevzuattakip.com.tr



Dereceleri Yükselirken Net Maaşları Düşen Memurlar


Devlet memurlarının kadro/aylık dereceleri yükseldiğinde aylık net maaşları da esas itibariyle yükselirken, bazı memurların net maaşları ise düşmektedir. - 24.05.2016


DERECELERİ YÜKSELİRKEN NET MAAŞLARI DÜŞEN MEMURLAR

Devlet memurlarının kadro/aylık dereceleri yükseldiğinde aylık net maaşları da esas itibariyle yükselirken, bazı memurların net maaşları ise düşmektedir.

Kazanılmış hak aylık derecesi ve/veya kadro derecesindeki yükseliş, Devlet memurlarının; gösterge ve (varsa) ek göstergelerinde artışa neden olurken, ek ödeme ile zam ve tazminatlarında ise bazı derecelerde artış yaratmaktadır.

Ancak, üst dereceye çıkmanın memurun aylık maaş unsurlarında yarattığı artış, bazı hallerde net maaşın azalması sonucunu doğurabilmektedir.

Derecesi yükselen memurun net maaşı hangi durumda düşer?

Memurun üst dereceye çıkması, aylık maaş unsurlarının birinde ya da birkaçında mutlaka artışa neden olur. Maaş unsurlarının artması ise, normal şartlarda memurun aylık net maaşında da (aynı vergi diliminde) artış yaratır. Ancak, bazı kadro unvanlarında bulunan memurlar, 2 nci dereceden 1 inci dereceye yükseldiklerinde aylık net maaşları düşer.

Kadro ve/veya aylık derecesi bakımından 2 nci dereceden 1 inci dereceye yükselirken aylık net maaşın azalması haline, ek göstergenin 3000’den 3600’e çıktığı bazı durumlarda rastlanmaktadır.

Üst dereceye çıktığı için hangi memurun net maaşı azalır?

Memurun ek göstergesi yükselirken net maaşın düşmesi; 1.10.2008 tarihinden önce işe girmiş olan Devlet memurları hakkında uygulanan emekli keseneğine esas matrah hesaplama yönteminden kaynaklanmaktadır.

T.C. Emekli Sandığı Kanunu kapsamında bir göreve 1.10.2008 tarihinden önce başlamış olan memurların emekli keseneğine esas matrahları hesaplanırken, en yüksek Devlet memuru aylığının belli oranları (ek göstergeye göre) da esas alınmakta ve bulunan matrahın %16’sı oranında olmak üzere memurun brüt ücretinden kişi kesintisi yapılmaktadır. Matrahın artması da emekli keseneği miktarını artırmakta ve bu durum net maaşta daha fazla kesinti yapılmasına yol açmaktadır.

Örneğin, bazı unvanlarda görev yapan memurların emekli keseneği matrahı hesaplanırken; 2 nci derecede 3000 ek göstergeli olduğunda en yüksek Devlet memuru aylığının %85’i, 1 inci derecede 3600 ek göstergeli olduğunda ise en yüksek Devlet memuru aylığının %145’i oranı kullanılmaktadır. Bu durumda, 2 nci dereceden 1 inci dereceye yükselen ve ek göstergesi artan memurun emekli kesenek miktarı artmakta ve aylık net maaşı azaltmaktadır.

Bu itibarla, aylık/kadro itibariyle 2 nci derecede 3000 ek göstergeyle görev yaparken 3600 ek göstergeli 1 inci derece kadroya atanan memurların net maaşında görülecek azalma konusundaki bilgilere aşağıdaki tabloda yer verilmiştir.

Tabloda belirtilen maaş azalma miktarı; 1/10/2008 tarihinde önce göreve başlayan memurlardan kıdem yılları sabit kalıp 2/3’ten 1/1’e yükselenlere ilişkindir.

Aylık/kadro derecesi yükseldiği halde net maaşı azalan memurlar

Unvan

Derece Kademe

Maaştaki Net Azalma*

-Yüksek Mühendis, Mühendis

-Yüksek Mimar, Mimar

-Şehir plancısı

-Bölge Plancısı

-Uzman Tabip, Tabip

-Diş Hekimi

-Uzman Veteriner Hekim, Veteriner Hekim

-Eczacı

-Biyolog

-Maarif Müfettişi

2/3’den 1/1’e yükselen

27,76 TL

2016 yılı ilk altı ayında geçerli olan katsayılara göre hesaplanmıştır.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA