www.mevzuattakip.com.tr



Devlet Memurlarına Hangi Yan Ödemeler Verilir?


Devlet memurlarından, aylıklarını 657 sayılı Kanuna göre alanların maaş hesaplamasına, bazı yan ödemeler de dahil edilmektedir. - 30.05.2016


DEVLET MEMURLARINA HANGİ YAN ÖDEMELER VERİLİR?

Devlet memurlarından, aylıklarını 657 sayılı Kanuna göre alanların maaş hesaplamasına, bazı yan ödemeler de dahil edilmektedir.

Aylıkları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ödenen memurlara, çeşitli adlar altında yapılan yan ödemelerin (zamlar) kimlere hangi unsur ve puanlar esas alınarak ödeneceği, Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Kararnamede belirlenmiştir.

Yan ödemeler (zamlar)

Devlet Memurları Kanunu kapsamında aylık alan memurların maaş hesabına, aşağıda belirtilen yan ödemelerden biri veya birkaçı da dahil edilmektedir.

Memurların yararlandığı yan ödemeler şunlar:

*İş güçlüğü zammı:  Niteliği ve çalışma şartları bakımından güç olan işlerde çalışanlara ödenir. Bu yan ödeme, her memura ödenir.

**İş riski zammı: Hayat ve sağlık için tehlikesi bulunan hizmetlerde çalışanlara ödenir.

**Mali sorumluluk zammı: Sayıştay'a hesap vermekle yükümlü olan saymanlar ile vezne açığından malen sorumlu olan veznedar ve diğer memurlara ödenir.

**Temininde güçlük zammı: Temininde, görevde tutulmasında veya belli yerlerde istihdam edilmesinde güçlük bulunan memurlara ödenir.

Yan ödemenin aylık net tutarı

Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Kararnamede; unvanları, sınıfları, eğitimleri, hizmet yılları, aylık dereceleri veya çalıştıkları kurumlara göre Devlet memurları için belirlenen yan ödeme puanları toplamının “Yan Ödeme Katsayısı” ile çarpımıyla, ilgili memura ödenecek aylık yan ödemenin brüt tutarı belirlenir. Bu tutar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesilir.

Yan ödeme katsayısı, memur maaşlarının hesabında esas alınan ve genellikle 6’şar aylık dönemler için belirlenen katsayılardan (aylık katsayısı, taban aylık katsayısı, yan ödeme katsayısı) biridir.

Memurların aylık maaş tutarına etkisi düşük seviyede olan yan ödemelerin, emekli aylığı ve emekli ikramiyesi miktarına ise herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

2016 yılının ilk 6 aylık döneminde geçerli olan yan ödeme katsayısına göre, %15 gelir vergisi diliminde bulunan memurun aylık maaşına, her “100” puanlık yan ödemenin net etkisi “2,37 TL”dir.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA