www.mevzuattakip.com.tr



Disiplin Cezalarına İtiraz Konusunda Bazı Sorular ve Cevapları


Devlet memurları, disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından haklarından verilen disiplin cezalarına karşı itirazda bulunabilirler. - 07.03.2017


Disiplin cezalarına itiraz, itiraz üzerine verilen kararlar ve bu kararların sonuçlarıyla ilgili olarak sıklıkla gündeme gelen bazı sorular ve bu sorulara verebileceğimiz cevaplar şöyle:

Disiplin cezalarına itiraz kaç gün içinde kime yapılır?

Memurlar hakkında verilen disiplin cezalarından uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı kurumların disiplin kuruluna; kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı ise kurumlarının yüksek disiplin kuruluna itirazda bulunulması mümkündür.

İtiraz süresi, disiplin cezasına ilişkin kararın ilgili memura tebliği tarihinden itibaren 7 gündür. Bu sürenin hesabında, tebliğ tarihini izleyen gün birinci gün olarak sayılır ve yedinci günün hafta sonu ya da resmi tatile rastlaması durumunda izleyen ilk iş günü itirazın son günü olur.

Disiplin cezası ne zaman kesinlik kazanır?

Verilen disiplin cezasına 7 gün içinde itiraz edilmemesi ya da süresi içinde yapılan itirazın ilgili disiplin kurulu tarafından reddedildiği durumlarda, verilmiş olan disiplin cezası kesinlik kazanır. Devlet memurluğundan çıkarma cezası ise, ilgiliye tebliğ edilince kesinlik kazanır.

Disiplin cezalarına itiraz etmek zorunlu mudur?

Disiplin cezalarına itiraz etmek zorunluluğu yoktur. Ancak, disiplin cezalarına 7 gün içerisinde itiraz edilmediğinde ceza kesinlik kazanır.

Ayrıca, itiraz edilsin ya da edilmesin, kesinleşmiş olan disiplin cezalarına karşı, dava açma süresi içinde idari yargıda dava açılması mümkündür.

İtiraz üzerine hangi kararlar verilebilir?

Disiplin cezasına karşı usulüne uygun olarak yapılan itiraz, ilgili disiplin veya yüksek disiplin kurulu tarafından ya kabul edilir ya da reddedilir. İtiraz üzerine başka bir karar verilmez.

İtiraz kabulüne karar verilmesi durumunda; cezayı vermiş olan disiplin amiri, vermiş olduğu cezayı yeniden değerlendirmek suretiyle ya cezayı hafifletir ya da cezayı tamamen kaldırır. Bu aşamada amirin, hangi gerekçeyle olursa olsun aynı cezada ısrar etme veya cezayı ağırlaştırma gibi bir yetkisi yoktur.

İtirazın reddine karar verilmesi durumunda; disiplin cezası kesinlik kazanır.

Disiplin cezalarına karşı ne zaman dava açılabilir?

Disiplin cezaları, kesinlik kazandıktan sonra dava konusu edilebiliyor. Bu itibarla;

*Devlet memurluğundan çıkarma cezalarına karşı, bu cezanın verildiğine ilişkin işlemin memura tebliğinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açılabilir.

*İtiraz edilmeyerek kesinleşen diğer disiplin cezalarına karşı, memura tebliğinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açılabilir.

*Süresi içinde yapılan itiraz üzerine verilen red kararına karşı, red kararının memura tebliğinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açılabilir.

*Süresi içinde itiraz edilmesine rağmen bu itiraza 60 gün içinde cevap verilmemesi durumunda, bu zımni red işlemine istinaden, itiraz başvurusunu izleyen 60 günden sonraki 60 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açılabilir

*Disiplin cezasına karşı yapılan itiraz disiplin kurulu tarafından henüz karara bağlanmadan dava açılması durumunda, davanın kesinleşmemiş bir işleme karşı açıldığı gerekçesiyle, idari yargı yerlerince davanın reddi yönünde kararlar verilebilmektedir.

Verilmiş disiplin cezası (yargı kararı dışında) iptal edebilir mi?

Disiplin amirleri veya kurulları tarafından verilmiş ve kesinleşmiş bir disiplin cezası, disiplin amirleri ya da kurulları veya kurumlar tarafından geri alınamaz ve iptal edilemez.

Disiplin cezasını vermiş olan amir itiraz edilen kurulda görev alabilir mi?

Memur hakkında disiplin cezası veren amir, o cezaya karşı yapılan itirazı görüşen disiplin kurulunda başkan veya üye olarak görev alamaz.

 

Kaynak:  memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA