www.mevzuattakip.com.tr



Disiplin Cezasının Unvan Değişikliğine ve Görevde Yükselmeye Etkisi


Kamu kurum ve kuruluşlarına ait görevlere unvan değiştirme veya görevde yükselme suretiyle atanmada, disipline ilişkin şartlar da aranabilmektedir. - 08.05.2017


Devlet memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliği kapsamındaki görevlere atanabilmeleri, bazı genel ve özel şartları (bu şartlar arasında disipline ilişkin şartlar da olabilir) taşımak suretiyle girebilecekleri yazılı ve sözlü sınavlar neticesinde, atama yapılacak kadro sayısı ölçüsünde başarılı olmaları halinde mümkün olabilmektedir.

“Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik” hükümlerine bakıldığında, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına başvuracaklarda disipline ilişkin şartların da aranabileceği görülmektedir.

Görevde yükselme ve unvan değişikliğinde disiplin şartı

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin “Disiplin” başlıklı 7 nci maddesinde “Kurumlar, atama yapacakları kadrolar için başvuranlarda aranacak disiplin şartlarını çıkaracakları özel yönetmeliklerinde belirler.” denilmiştir.

Bu hükme istinaden, kurumlar tarafından çıkarılan özel yönetmeliklerde, görevde yükselme ve/veya unvan değişikliği sınavlarına girebilme şartları arasında disipline ilişkin şartlara da bazen rastlanabilmektedir.

Çıkarılan özel yönetmeliklerin bazılarında; sınav başvuru tarihinden önceki belli bir sürelerde adayın disiplin cezası almamış olması ya da belli disiplin cezalarını almamış olması şartını arayan hükümlere yer verildiği de görülebilmektedir.

Bu itibarla, disiplin cezası almış olmak, görevde yükselme ve unvan değişikliği uygulamalarında disipline ilişkin şartların arandığı durumlarda,  ilgili memurun unvan değiştirme veya görevde yükselme suretiyle bazı görevlere atanmasını engelleyebilmektedir.

 

Kaynak: memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA