www.mevzuattakip.com.tr



Doktora Yapmanın Memura Kademe İlerlemesi Kazandırmadığı Haller


Memuriyetine girmeden önce veya memuriyetleri sırasında doktora eğitimini tamamlamış olan Devlet memurlarından bazılarına bu eğitimlerinden dolayı ilave kademe/derece verilmektedir. - 07.11.2016


DOKTORA YAPMANIN MEMURA KADEME İLERLEMESİ KAZANDIRMADIĞI HALLER

Memuriyetine girmeden önce veya memuriyetleri sırasında doktora eğitimini tamamlamış olan Devlet memurlarından bazılarına bu eğitimlerinden dolayı ilave kademe/derece verilmektedir.

Doktora yapmış olmalarından dolayı kazanılmış hak aylık seviyelerinin yükseltilmesi imkanı, doktora yapan her memura tanınmamıştır.

Doktora nedeniyle kademe/derece verilmesi

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A/9 uncu maddesinde; mesleği ile ilgili öğrenim dallarında  doktora yapan memura 1 derece yükselmesi uygulanacağı, master derecesi alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanmış memurun mesleği ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapması halinde ise 2 kademe ilerlemesi uygulanacağı belirtilmiştir.

Bu düzenlemeye istinaden, doktora yapmış olan memurlardan bazılarının kazanılmış hak aylık seviyelerine kademe ilerlemesi yapılmaktadır.

Doktora yaptığı için kademe ilerlemesi alan memurlar

Yüksek lisans (master) yaptığı için memura 1 kademe ilerlemesi verilirken ilgili memurun lisans eğitiminin hangi alanda olduğuna bakılmaz. Ancak, doktora yapan memurun 2 kademe ilerlemesi alabilmesi için, doktora eğitiminin lisans eğitimi ile aynı alanda olması gerekiyor.

Bu itibarla, doktora yapmış olan memura;

*Doktora öğreniminin mesleği (lisans eğitimi) ile aynı alanda olması halinde, 1 derece yükselmesi (üç derece ilerlemesi) verilir. Doktora öncesi yaptığı yüksek lisans nedeniyle 1 kademe ilerlemesi almış ise doktora eğitiminden dolayı sadece 2 kademe ilerlemesi verilir.

*Doktora öğreniminin mesleği (lisans eğitimi) ile aynı alanda olmaması durumunda, doktora yapmış olmasından dolayı herhangi bir kademe ilerlemesi verilmez. Doktora öncesi yaptığı yüksek lisans nedeniyle kademe ilerlemesi almamış ise bundan dolayı sadece 1 kademe ilerlemesi verilir.

Örneğin; inşaat mühendisliği bölümü mezunu bir memur, yüksek lisans ve doktorasını kamu yönetimi alanında yaparsa toplam 1 kademe ilerlemesi (yüksek lisans nedeniyle) alır. Bu memur doktora öğrenimini inşaat mühendisliği alanında yaparsa toplam 1 derece yükselmesi (yüksek lisans nedeniyle 1 kademe, doktora nedeniyle 2 kademe olmak üzere) alır.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA