www.mevzuattakip.com.tr



Dolu Kadroya Vekalet Eden Memura Ücret Ödenir Mi?


Çeşitli nedenlerle görevlerinden geçici olarak ayrılan Devlet memurlarının yerine aynı kurumdaki diğer memurlar arasından vekâleten görevlendirme yapılması durumunda, bu görevlendirmeden dolayı bazı hallerde ilgili memurlara ilave ücret ödenebilmektedir. - 06.11.2016


DOLU KADROYA VEKÂLET EDEN MEMURA ÜCRET ÖDENİR Mİ?

Çeşitli nedenlerle görevlerinden geçici olarak ayrılan Devlet memurlarının yerine aynı kurumdaki diğer memurlar arasından vekâleten görevlendirme yapılması durumunda, bu görevlendirmeden dolayı bazı hallerde ilgili memurlara ilave ücret ödenebilmektedir.

Devlet memurları; yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, refakat izni, aylıksız izin, geçici görev, vekâlet görevi, mehil müddeti, görevden uzaklaştırma, gözaltına alınma, tutuklanma, hizmetiçi eğitim, kurs veya seminere katılma gibi nedenlerden dolayı görevlerinden geçici olarak ayrılabilmektedirler.

Geçici bir süre için görevinden ayrılan memurların yerine, aynı kurumdan veya başka kurumdan ya da açıktan vekaleten görevlendirme yapılması 657 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde mümkün olabilmekte ve bu şekilde görevlendirilenlere bazı ödemeler yapılabilmektedir. Bu yazımızda, görevinden geçici süreli ayrılanların yerine kurum içinden vekâleten görevlendirilenlere yapılabilecek ödemelerden söz edilecektir.

Dolu kadroya kurum içinden vekalet halinde aylık

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre;

**Bir göreve kurum içinden vekalet eden memura vekalet aylığı ödenebilmesi için, bu memurun vekalet edeceği kadroya asaleten atanma şartlarını taşıması gerekir.

**Vekâleten atanan memura, vekâlet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademe aylığının 1/3’ü  vekalet aylığı olarak ödenir.

**Geçici bir süre için görevinden ayrılan memurun yerine kurum içinden vekalet eden memura, vekâlet görevinin 3 aydan fazla olan süreleri için vekâlet aylığı ödenir.

**İlkokul öğretmenliği ile veznedarlık ve saymanlık kadrolarına kurum içinden vekalet eden memura,  vekalet görevine başlama tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir.

Buna göre, geçici olarak görevinden ayrılan memurun yerine aynı kurum içinden usulüne uygun şekilde vekâleten atanan memur; vekâlet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için (kurum içinden ilkokul öğretmeni, veznedar ve sayman olarak vekâleten atanmış olanlara göreve başlama tarihinden itibaren), vekâlet ettiği görevin kadro derecesinin birinci kademe aylığının (ek gösterge dahil) 1/3’ü kadar “vekâlet aylığı” alabilecektir.

Dolu kadroya kurum içinden vekâlet halinde ek ödeme

Ek ödeme yapılmasına ilişkin düzenlemenin yer aldığı 375 sayılı KHK’ya göre, çeşitli sebeplerle görevinden geçici olarak ayrılan memurun yerine kurum içinden vekâleten atananlara, vekâlet nedeniyle ilave ek ödeme veya ek ödeme farkı ödenmesi mümkün olamamaktadır.

Dolu kadroya kurum içinden vekalet halinde zam ve tazminat ödemesi

Memurlara ödenen zam ve tazminatlara düzenlemeler içeren “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar”a göre, çeşitli sebeplerle görevinden geçici olarak ayrılan memurun yerine kurum içinden vekâleten atananlara, vekâlet nedeniyle ilave zam ve tazminat veya zam ve tazminat farkı ödenmesi mümkün olamamaktadır.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA