www.mevzuattakip.com.tr



Düşük Dereceli Kadroya Atanmak Memur İçin Hak Kaybı Doğurur Mu?


4657 sayılı Kanun, Devlet memurlarının esas itibariyle kazanılmış hak aylık derecelerine uygun veya daha ileri dereceli kadrolara atanmalarını öngörürken, bazı hallerde kazanılmış hak aylık derecelerinin gerisindeki kadrolara atanabileceklerine de hükmetmiştir. - 01.06.2016


DÜŞÜK DERECELİ KADROYA ATANMAK MEMUR İÇİN HAK KAYBI DOĞURUR MU?

4657 sayılı Kanun, Devlet memurlarının esas itibariyle kazanılmış hak aylık derecelerine uygun veya daha ileri dereceli kadrolara atanmalarını öngörürken, bazı hallerde kazanılmış hak aylık derecelerinin gerisindeki kadrolara atanabileceklerine de hükmetmiştir.

Kazanılmış hak aylık derecelerinin gerisinde bulunan derecelerdeki kadrolara atanmanın, memurlar için ne tür hak kayıpları yaratacağı hususu ise sıklıkla Sitemize soru şeklinde iletilmektedir.

Derecesi daha geride olan kadrolara atama

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;

*45 inci maddesinde; memurların, derecelerinin altındaki bir derecenin görevinde çalıştırılamayacağı,

*74 ve 76 ncı maddelerinde; memurun kazanılmış hak derecesinin altındaki derecelere atanabilmesinin, atanacağı kadro derecesi ile kazanılmış hak derecesi arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurun bu konuda isteğinin bulunması halinde mümkün olabileceği ve bu atamaların 5-15 dereceli kadrolar için söz konusu olabileceği,

*69 uncu maddesinde; Eğitim-Öğretim, Sağlık ve Teknik Hizmetler Sınıflarına dahil memurların, kariyerlerinden yararlanılmak amacıyla, kazanılmış hak aylık derecelerinin en çok iki derece altındaki 2 - 4 üncü derecelerdeki idari görevlere ait kadrolara atanabilecekleri hususları düzenlenmiştir.

Derecesi daha geride olan kadroya atanan memurun hakları

657 sayılı devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre, kazanılmış hak aylık derecelerinin daha gerisindeki (altındaki) derecelere ait kadrolara atanan memurlar hakkında, özlük hakları bakımından yapılacak işlemler şöyle olur.

**Kanunun 74 veya 76 ncı maddeleri kapsamında alt derecelere atananlar;

Süre kaydı aranmaksızın eski derecesine tekrar atanabilirler.

Atandıkları derecede kazanılmış hak aylık kademelerine isabet eden gösterge aylığını alırlar. Atandıkları derecede eşit kademe göstergesi bulunmuyorsa, kazanılmış hak aylık kademelerinin göstergesine en yakın kademenin göstergesi üzerinden aylık alırlar.

Aylık dışındaki diğer ödemeler bakımından; kadro derecesine göre ödenen unsurları için memurun atanmış olduğu kadro derecesi, kazanılmış hak aylık derecesine göre ödenen unsuları için ise memurun kazanılmış hak aylık derecesi esas alınarak ödeme yapılır.

Atandıkları derecelerde geçirdikleri sürelerin emeklilik bakımından eski derecelerinde değerlendirilebilmesi için, emekli kesenek ve karşılık farklarının her ay kendileri tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gerekir.

**Kanunun 69 uncu maddesi kapsamında alt derecelere atananlar;

Süre kaydı aranmaksızın eski derecesine tekrar atanabilirler.

Aylıkları, kazanılmış hak dereceleri üzerinden ödenir. Ancak kazanılmış aylık dereceleri ve kariyer hizmet sınıfları için tesbit edilen ek gösterge, zam ve tazminatlar ile atandıkları görevin ek gösterge, zam ve tazminatlarının farklı olması halinde fazla olanı ödenir.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA