www.mevzuattakip.com.tr



Ek Gösterge Paketinde Belediyelere Üvey Evlat Muamelesi


Kamu görevlilerinin maaş ve emekliliklerinde iyileşme sağlayacak olan ek gösterge kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. - 29.06.2022


Pakette, genel olarak tüm ek göstergelerde 600 puanlık iyileştirme öngörülürken, yapılan düzenleme bazı kadroları tatmin etmedi.

Pakette, belediyeler ve bağlı kuruluşlardaki daire başkanları, belediye başkan yardımcıları, büyükşehir ve bağlı kuruluşlardaki I. Hukuk müşavirleri için 3600 ek gösterge uygulanması öngörülüyor.

Büyükşehir belediyelerinde yer alan daire başkanları, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 22 nci maddesindeki “Genel sekreter, belediye başkanının teklifi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından atanır. Genel sekreter kadrosuna atananlar, genel idare hizmeti sınıfına dahil bakanlık genel müdürleri, genel sekreter yardımcısı kadrosuna atananlar bakanlık müstakil daire başkanları, 1. hukuk müşaviri ve daire başkanlığı kadrosuna atananlar ise bakanlık daire başkanları için ilgili mevzuatında öngörülen ek gösterge, makam, görev ve temsil tazminatları ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci maddesi uyarınca ödenen zam ve tazminatlardan aynen yararlanırlar.” Düzenlemeden yararlanarak 4200 ek gösterge alacakken, bağlı kuruluş daire başkanları ve belediye başkan yardımcıları 3600 ek gösterge rakamından maaş alacak ve emeklilik hakkı elde edeceklerdir.

Bunun yanında, belediye başkan yardımcıları makam ve görev tazminatı da alamayacaklarından durumları muadili kadrolara göre dezavantajlı duruma düşeceklerdir.

Benzer sorun, belediyelerin müdür ve diğer görevlileri açısından da söz konusudur. İlgili haber için tıklayınız. Aynı sorun mahalli idare birlikleri için de geçerlidir. İlgili haber için tıklayınız.

Teklifin bu şekilde yasalaşması halinde büyükşehir belediyesi bağlı kuruluşları daire başkanları, belediye başkan yardımcıları, belediye birim müdürleri, şef ve diğer görevliler haksızlığa uğramış olacaklardır.

Belediye başkan yardımcıları, söz konusu bu haksızlığın giderilmesi amacıyla siyasi partiler nezdinde girişimlerini sürdürüyor.

Belediye çalışanları, Türkiye Belediyeler Birliği ve Sendikaların bu konuda insiyatif alması ve sorunun komisyonlarda çözülmesini beklediklerini ifade ediyorlar.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA