www.mevzuattakip.com.tr



Ek Göstergesi Daha Düşük Görevlere Atananların Emeklilik Ek Gösterge Durumu


MTS - Emekli Sandığı iştirakçileri, önceki görevlerine ait ek göstergelerden daha düşük ek göstergeli bir göreve atandıklarının, önceki görevlerinin yüksek olan ek göstergesi üzerinden emeklilik haklarını alabilmeleri bazı hallerde mümkün olabilmektedir. - 23.11.2015


1 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak görev yapmış olanların, emeklilik bakımından ek göstergeye hak kazanmaları hususu 5434 sayılı Kanunun ek maddelerinde (67, 73) düzenlenmiştir. Mülga olan bu düzenlemeler, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi uyarınca ilgilileri hakkında uygulanmaya devam etmektedir.

Emekli Sandığı Kanununa tabi görev yapanlar, daha yüksek ek göstergeli bir göreve atandığında ve bu görevdeyken emekli olduklarında, son görevlerine ait ek göstergeyi emeklilik bakımından hak edebilmeleri için belli sürelerle o görevde bulunmaları gerekmektedir. 

Öte yandan, daha düşük ek göstergeli görevlere atananların önceki görevlerine ait yüksek olan ek göstergeden emeklilik bakımından yararlanabilmeleri ise farklı şartlara bağlanmıştır.

Daha düşük ek göstergeli görevlere atananların, önceki görevlerine ait yüksek olan ek göstergeyi emeklilikte hak etmesi

5434 sayılı Kanunun (mülga) Ek 67 nci maddesindeki düzenlemeye göre, Emekli Sandığı iştirakçilerinin, daha önce bulundukları görevler için belirlenen ek göstergelerden daha düşük ek göstergeli ya da ek göstergesiz bir göreve atanmaları durumunda, emeklilik bakımından yüksek olan ek göstergeden (önceki göreve ilişkin) yararlanabilmeleri bazı şartların varlığı halinde mümkün olabilmektedir.

Kanundaki düzenlemeye göre, daha önceki görevden dolayı yararlanıla ek gösterge rakamı ile halen bulunulan göreve ilişkin ek gösterge rakamı arasında fark varsa (ek gösterge düşmüşse), bu farktan kaynaklanan kesenek ve kurum karşılık tutarının tamamının ilgili personelin aylığından kesilmesi durumunda, emeklilik bakımından yüksek olan ek göstergeden yararlanılabilecektir. Bu uygulama, düşük ek göstergeli görevlere sonraki atamalarda da uygulanabilecektir.

Ancak, kesenek ve kurum karşılığının tamamının ilgilinin aylığından kesilmesi suretiyle yüksek olan ek göstergeden emeklilik bakımından yararlanılabilmesi için, ilgili personelin yüksek ek göstergeli görevde en az altı ay (altı kesenek) süreyle görev yapmış olması gerekecektir. 6 ay çalışmadan, daha düşük ek göstergeli görevlere atananlar hakkında ise atanmış oldukları göreve ait (düşük) ek gösterge üzerinden emeklilik işlemleri yürütülecektir.

Bu düzenleme, sosyal güvenlik kuruluşlarına tâbi görevlerde bulunmadan veya bu kuruluşlara tâbi olarak çalışmakta iken illerin daimi komisyon üyeliğine veya belediye başkanlığına seçilen ve atananlar ile Emekli Sandığından veya diğer sosyal güvenlik kuruluşlarından emekli, yaşlılık veya malûllük aylığı almakta iken belediye başkanlığına seçilen ve atananlar hakkında uygulanmamaktadır.

memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA