www.mevzuattakip.com.tr



Ek Göstergeyi Hak Etmek İçin 1 Gün Çalışmanın Yeterli Olduğu Haller


Emekli Sandığı iştirakçisi olarak ek göstergeli veya daha yüksek ek göstergeli görevlere/derecelere atananların, bu göreve/dereceye ait ek göstergeyi emeklilik bakımından hak edebilmesi, bazı hallerde sadece 1 günlük çalışma ile mümkün olabilmektedir. - 08.08.2016


EK GÖSTERGEYİ HAK ETMEK İÇİN 1 GÜN ÇALIŞMANIN YETERLİ OLDUĞU HALLER

Emekli Sandığı iştirakçisi olarak ek göstergeli veya daha yüksek ek göstergeli görevlere/derecelere atananların, bu göreve/dereceye ait ek göstergeyi emeklilik bakımından hak edebilmesi, bazı hallerde sadece 1 günlük çalışma ile mümkün olabilmektedir.

Ek göstergenin emeklilik için hak edilmesi

Kamu görevlilerinden Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı iştirakçisi olanlara ödenecek; emekli aylığı, malullük aylığı, emekli ikramiyesi ya da toptan ödeme miktarlarını, görevde bulunurken hak etmiş oldukları ek gösterge de etkilemektedir.

Kamu görevlilerinin, en son bulundukları görevlere/derecelere ilişkin ek göstergeye emeklilik bakımından hak kazanabilmeleri, o ek gösterge üzerinden en az altı ay süreyle (6 tam maaş) kesenek ve karşılık ödemiş olması halinde mümkün olabilirken, kamu görevlilerinin bazıları için bu şart aranmamaktadır.

1 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak görev yapanların emeklilikte ek göstergeye nasıl hak kazanacakları 5434 sayılı Kanunun ek maddelerinde (Ek:67, 73 üncü maddeler) belirlenmiştir.  Bu maddeler mülga olmakla birlikte, söz konusu maddelerde yer alan hükümlerin uygulanmasına 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi gereğince devam olunmaktadır.

1 gün çalışmayla ek göstergeye hak kazanılan durumlar

5434 sayılı Kanunun (mülga) Ek 73 üncü maddesine göre, önceki görevlerine göre daha yüksek ek göstergeli bazı görevlere (aşağıda belirtilen görevlere) atanan Emekli Sandığı iştirakçilerine ödenecek emekli aylığı, malullük aylığı ve emekli ikramiyesi veya toptan ödemenin hesabında, atandıkları göreve ait ek göstergenin kullanılabilmesi için, bu görevde en az 6 ay (altı maaş ödemesi süresince) bulunmaları gerekmiyor.

Aşağıda sayılan görevlerde bulunurken emekli olanlar, son görevlerine ait ekgösterge ile bir tam maaş almış olmaları durumunda, bu ek göstergeye emeklilik bakımından hak kazanmış olurlar.

Öte yandan, ek göstergeyi hak edebilmek için 1 ay çalışılması da zorunlu değildir. O ek gösterge üzerinden en az 1 defa kesenek ve kurum karşılığı ödenmiş olması yeterlidir. Bu nedenle, bazı durumlarda sadece 1 gün görevde bulunmak o göreve ilişkin ek göstergeyi hak etmek için yeterli olabilmektedir. Örneğin, ayın 14 ünde göreve başlayanlar için ilk tam maaş ödemesi izleyen gün itibariyle yapılacak ve bu maaşın hesabında kullanılan ek göstergeye o gün itibariyle emeklilik bakımından hak kazanılmış olacaktır. 

Kimler 1 gün çalışınca ek göstergeye hak kazanabiliyor?

Bulundukları görevlere ilişkin ek göstergeye emeklilik bakımından hak kazanabilmeleri için sadece 1 tam maaş almaları yeterli olanlar (göreve başlama tarihine göre 1 gün çalışmaları da yeterli olabiliyor) şunlar:

**Ataması Bakanlar Kurulu kararı veya ortak kararnameyle yapılanlar (müşavirler hariç).

**Kariyer meslek personeli (ilgili mevzuatı gereği mesleğe özel yarışma sınavıyla girilerek belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlilik sınavı ile atama yapılan görevlerde bulunanlar).

**Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeli.

**Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununa tabi personel.

**Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa, Uzman Jandarma Kanununa, Uzman Erbaş Kanununa ve Askeri Hakimler Kanununa tabi olanlar.

**Yaş haddi, vazife malullüğü veya ölüm nedeniyle, bulundukları görevlerde altı aylık süreyi tamamlamadan ayrılanlar.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA