www.mevzuattakip.com.tr



Ek Ödemesi En Düşük Ve En Yüksek Olan Memurlar


657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık alan Devlet memurlarına da ödenen ek ödemenin miktarı, ilgililerin; hizmet sınıflarına, kadro unvanlarına ve derecelerine göre farklılık gösterebilmektedir. - 10.10.2015


Ek ödeme 

15.01.2012 tarihinden itibaren uygulamaya konulan düzenlemeye göre, aylıklarını 657 sayılı Kanuna ve diğer bazı personel kanunlarına göre almakta olanlara, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) ilgililer hakkında belirlenmiş olan ek ödeme oranlarıyla çarpımı suretiyle bulunacak tutarda ek ödeme yapılmaktadır. Bu ödemeden, damga vergisi hariç herhangi bir vergi veya kesinti yapılmamaktadır.

657 sayılı Kanuna tabi olup haklarında ek ödeme oranı belirlenmiş olmakla birlikte, aylık ücretlerini “ücret ve tazminat göstergesine göre” alanlar ile bir sözleşmeye dayalı olarak alanlar, ek ödeme düzenlemesinden yararlanamamaktadırlar.

En yüksek ek ödeme

En yüksek ek ödeme oranı %200 olarak belirlenmiştir. Haklarında ek ödeme oranı olarak %200 belirlenmiş olan Devlet memurlarının aylık ücretleri genellikle 657 sayılı Kanuna göre ödenmediğinden, bu personel ek ödemeden yararlanmamaktadır.

657 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık alanlardan;

-“Uzman Tabip” unvanlı kadrolarda bulunup 1 ve 2 nci dereceden aylık alanlar,

-“Vali Yardımcısı” veya “Kaymakam” kadrolarında bulunanlardan; birinci derecenin dördüncü kademesinden aylık alanlar ile birinci sınıf olup birinci dereceden aylık alanlar

%200 oranında ek ödemeden yararlanabilmektedir. 2015 yılı ikinci altı aylık döneminde geçerli olan aylık katsayıya göre, ek ödemenin en yüksek aylık net miktarı 1.567 TL’dir.

En düşük ek ödeme

Aylıklarını 657 sayılı Kanuna göre alan Devlet memurları için en düşük ek ödeme oranı %65 olarak belirlenmiştir. (657’ye tabi olmayan ve haklarında daha düşük ek ödeme oranı belirlenmiş bazı personel de bulunmaktadır.)

En düşük ek ödeme oranı; öğretmenler ile Din Hizmetleri Sınıfı kapsamındaki (vaiz ve eğitim görevlisi hariç) kadrolarda görev yapan Devlet memurları hakkında uygulanmaktadır.

2015 yılı ikinci altı aylık döneminde geçerli olan aylık katsayıya göre, ek ödemenin en düşük aylık net miktarı 509 TL’dir.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA