www.mevzuattakip.com.tr



Emekli İkramiyesinde 30 Yıl Sınırına Takılarak Eksik Ödeme Alanlara Çözüm Geliyor.


Hükümet emeklilerin merakla beklediği tasarıyı Meclis’e sevk etti. Tasarı, ikramiyesini “30 yıllık hizmet süresi” kısıtlamasıyla alanlara ek ödeme yapılmasını öngörüyor. 7 bin 500 liraya kadar olan ödemeler 3 ay içinde yapılacak. - 07.06.2016


EMEKLİ İKRAMİYESİNDE 30 YIL SINIRINA TAKILARAK EKSİK ÖDEME ALANLARA ÇÖZÜM GELİYOR

Hükümet emeklilerin merakla beklediği tasarıyı Meclis’e sevk etti. Tasarı, ikramiyesini “30 yıllık hizmet süresi” kısıtlamasıyla alanlara ek ödeme yapılmasını öngörüyor. 7 bin 500 liraya kadar olan ödemeler 3 ay içinde yapılacak.

Hükümet, yüzbinlerce memur emeklisi ve yakınını ilgilendiren önemli bir düzenlemeyi Meclis’e sevketti. Yasa tasarısı, memurların emekli ikramiyesinde esas alınan hizmet süresi hesabındaki 30 yıllık üst sınır nedeniyle hak kaybı olanlara yeni imkan getiriyor. Tasarıya göre, 7 Ocak 2015’ten önce emekli olan memurlara ve emekli ikramiyesi almadan hayatını kaybedenlerin dul ve yetimlerine, 30 yıldan fazla olan süreler için ek ödeme yapılacak.

Tasarının 1 inci maddesine göre, bu kapsamda olup çalışma süresi 30 yıldan fazla olanlar, fazladan çalıştıkları her yıl için ilave ikramiye alacak. Emekli ikramiyesinde esas alınan hizmet süresinde 30 yıllık üst sınırın kaldırılmasıyla yeni hak sahibi olanlar, yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki bir yıl içinde başvuracak.

Hak sahibi olan memur emeklisi ve yakınlarına, 7 bin 500 lira’ya kadar olan ödemeler 3 ay içinde yapılacak. İkramiyenin 7 bin 500 lira üstündeki kısmı ise yasal faiziyle birlikte bir sonraki yılın aynı ayında ödenecek.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 226- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce otuz yıldan fazla emekli ikramiyesine müstahak hizmet süreleri bulunmasına rağmen, otuz tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, otuz yılı aşan her tam hizmet yılı için, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınarak tahakkuk ettirilecek emekli ikramiyesinin, kendilerinin veya hak sahiplerinin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir yıl içerisinde başvuruda bulunmaları şartıyla, 7.500 Türk Lirasına kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren üç ay içerisinde, varsa kalan kısmı ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde ödenir. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru yapıp dava açmamış olanların başvuruları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayılır.

Görülmekte olan davalarda ayrıca bir başvuru şartı aranmaksızın bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde, dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutar birinci fıkra hükümlerine göre ödenir. Mahkemelerce, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış davalarda davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilir. Yargılama giderleri idare üzerinde bırakılır ve vekalet ücretinin dörtte birine hükmedilir. Ayrıca, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkında Sosyal Güvenlik Kurumunca kanun yollarına başvurulmaz ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan itiraz veya temyiz başvurularından vazgeçilmiş sayılır.’'

MADDE 2- 25/6/2003 tarihli ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“e) Gerektiğinde Kurumun faaliyet alanı ile ilgili ihalelere, projelere ve programlara münferiden veya ulusal ya da uluslararası kuruluşlarla işbirliği halinde katılmak suretiyle, yurt içinde veya uluslararası düzeyde kurum ve kuruluşlara eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek.”

MADDE 3- 4904 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Proje karşılığında aktarılan hibe niteliğindeki tutarlar

EK MADDE 1- Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşların kaynaklarından Kuruma proje karşılığı aktarılan hibe niteliğindeki tutarlar hakkında, 17/9/2004 tarihli ve 5234 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 32 nci maddesi doğrultusunda işlem yapılır.”

MADDE 4- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 12- İşverenler; bu Kanun, 2828 sayılı Kanun, 3294 sayılı Kanun, 4447 sayılı Kanun, 4857 sayılı Kanun, 14/7/2004 tarihli ve 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu ile 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında sağlanan sigorta prim teşvik, destek veya indirimlerinden, ait olduğu aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin yasal verilme süresinden itibaren altı ay içerisinde talepte bulunması halinde yararlandırılır, bu süre içerisinde yapılacak değişiklik talepleri de dikkate alınır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan başvurular hakkında da birinci fıkra hükmü uygulanır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye İş Kurumunun görüşü alınarak Kurumca belirlenir.”

MADDE 5- 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 4- (1) Ek 1 inci maddenin birinci fıkrasında yer alan meslekî yeterlilik belgesine sahip olmayan kişilerin çalıştıramayacağına ilişkin hüküm ile üçüncü fıkrasında düzenlenen yaptırım hükmü 31/12/2016 tarihine kadar uygulanmaz. Bu süreyi bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.”

MADDE 6- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA