www.mevzuattakip.com.tr



Emeklilik Sorusuna Gelen BİMER Yanıtı


Bir sözleşmeli subay kardeşimizin, sözleşmeli statüde 21 yıl çalışan bir subayın emekli olup olamayacağı ve hangi şartlarda emeklilik hakkı olacağı vb. konularda yapmış olduğum BİMER müracaatına gelen cevap aşağıda sunulmuştur. - 19.07.2014


Kurumumuzca emekli aylığı bağlanacak olan Devlet Memurlarının, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununda belirtilen emeklilik için gerekli (varsa yıpranma dahil, erkekler için 25 yıl) hizmet sürelerini ve 4759 Sayılı Kanun uyarınca tabi oldukları Yaş Sınırını birlikte tamamlamaları gerekmektedir.

İlgililerin tabi oldukları Yaş Sınırı, 23.5.2002 tarihi itibariyle mevcut olan (varsa borçlanılan hizmetler de dahil) BÜTÜN HİZMETLERİ dikkate alınmak suretiyle tesbit edilmekte olup, varsa yıpranma süreleri tabi oldukları yaş sınırından düşülmek suretiyle emekliye ayrılabilecekleri tarih belirlenmektedir.

Emeklilik için gerekli hizmet sürelerini tamamlayanların istifaen görevlerinden ayrılıp, tabi oldukları Yaş Sınırını dolduracakları tarihe kadar beklemeleri mümkün olmakla birlikte, bu süre boyunca emekli aylığı ve ikramiye ödenmeyeceği gibi, gerek kendilerinin ve gerekse bakmakla yükümlü oldukları kişilerin Kurumumuz sağlık hizmetlerinden yararlanmalarına imkan bulunmamaktadır. Hizmet sürelerini doldurup da tabi oldukları yaş sınırını beklemek üzere istifa edenlere, yaş sınırını tamamladıkları tarihte (o tarihte yürürlükte bulunan katsayı ve diğer mali hükümlere göre) emekli aylığı bağlanarak ikramiye ödenmesi mümün olabilecektir. Ancak, istifaen görevinden ayrıldıktan sonra SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu olarak çalışanlara, Devlet Memuru statüsünde emekli aylığı bağlanabilmesi için, SON YEDİ YILLIK FİİLİ HİZMET SÜRESİ İÇERİSİNDE en fazla Devlet Memuru olarak çalışmış olmaları gerekmektedir. SSK'lı veya Bağ-Kur'lu olarak 3 yıl 5 ay 29 gün'den daha fazla çalışanlara, hangi statüde çalışmış iseler o statüde emekli aylığı bağlanacaktır.

Diğer taraftan, Kurumumuzca şahıs sicilleri tutulmamakta ve iştirakçilerimizin hizmet, intibak (derece-kademe ve ekgösterge), istifa, nakil, ücretsiz izin ve borçlanma gibi bilgi ve belgeleri Özlük Dosyalarında muhafaza edilerek, emeklilik aşamasında Kurumumuza gönderilmektedir. Bu nedenle, halen ne kadar hizmetiniz bulunduğu, hangi yaş sınırına tabi olduğunuz, ne zaman ve nasıl emekliye ayrılabileceğiniz hususlarında, görev yaptığınız kurumun Personel Birimine müracaat etmeniz ya da (varsa SSK’lı ve Bağ-Kur’lu hizmetleriniz de dahil) BÜTÜN HİZMETLERİNİZİ gösterir Hizmet Belgelerinin YAZILI BİR DİLEKÇE ekinde “SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı - Mithatpaşa Caddesi No.7 Sıhhiye/ANKARA” adresine gönderilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan, aylık ve ikramiye tutarlarınız emeklilik işlemleriniz sırasında hesaplanacak olup, bu aşamada aylık ve ikramiye hesabı yapılması mümkün değildir.

Kaynak: sozlesmelihaber.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA