www.mevzuattakip.com.tr



Emeklilik Yaş Hadleri


Emekli Sandığı Kanununa tabi kamu görevlilerinin emeklilik yaş haddi, bazı görevlerde bulunanlar için Kanunda belirlenen istisnalar dışında, 65 yaşının doldurulduğu tarihtir. - 25.01.2016


Emeklilik yaş haddi

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu, Sandık iştirakçilerinin görevleriyle ilişiklerinin kesilmesi gereken yaş hadlerini de belirlemiştir.

Sandık iştirakçilerinin görevleriyle ilişiklerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi genel olarak 65 yaşın doldurulma tarihi olarak belirlenmiş olmakla birlikte, bazı görevlerde bulunanlar için daha düşük ya da daha yüksek yaş hadleri de getirilmiştir.

Emeklilik yaş hadlerinin kimler için ne kadar?

5434 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu, Sandık iştirakçilerinin görevleriyle ilişiklerinin kesilmesi gereken yaş hadlerini de belirlemiştir.

Emekli Sandığı Kanununun yaş hadlerine ilişkin düzenlemesinde, farklı görevler için farklı yaş hadleri belirlenirken, belirlenen yaşların doldurulma tarihlerinin görevden ayrılma tarihleri olacağı ve bazı yaş hadlerini doldurmuş olanların bazı görevlere açıktan ya da naklen atanmasını ise yasak getirilmiştir.

Genel olarak Sandık iştirakçilerinin görevleriyle ilişiklerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 65 yaşın doldurulma tarihi olarak belirlenmiş olmakla birlikte, bazı görevlerde bulunanlar için daha düşük ya da daha yüksek yaş hadleri de getirilmiştir. İstisnai durumlara aşağıdaki tabloda yer verilmesinin yanı sıra, 65 yaşını doldurmuş olanlar ilgili görevlere açıktan veya naklen atanamamaktadır.

GÖREVLER / UNVANLAR

DOLDURULMASI GEREKEN YAŞ

İştirakçilerin, aşağıdaki istisnalar dışında, görevleriyle ilişiklerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi (Bu görevlere, 65 yaşını dolduranlar açıktan veya naklen atanamaz)

65

Üniversite öğretim üyeleri (Bu görevlere 67 yaşını doldurmuş bulunanlar açıktan veya naklen atanamazlar.)

67

Subay ve askeri memur ve gedikliler (Bu görevlere hizalarında gösterilen yaş hadlerini doldurmuş bulunanlar açıktan veya naklen atanamazlar.)

Seferin gereği olarak lüzum görüldüğü takdirde;

 -Yarbay ve daha aşağı rütbelerdeki yardımcı sınıf subay ve yardımcı sınıf astsubaylar 60 yaşını geçmemek kaydıyla hizalarında gösterilen yaş hadlerinden 10 yıl fazlasına kadar,

-Muharip sınıf subay ve astsubaylar hizalarında gösterilen yaşlara kadar,

-926 sayılı Kanun hükümlerine göre astsubaylıktan subaylığa geçirilenler aynı Kanunda belirtilen yaşlara kadar,

sağlık durumlarının elverişli olması halinde en gençlerinden başlanarak orduya alınabilirler.

Asteğmen, teğmen ve üstteğmenler

41

Yüzbaşı, kıdemli yüzbaşı ve önyüzbaşılar 

46

Binbaşılar

52

Yarbaylar 

55

Albaylar

60

Tuğgeneraller, Tümgeneral ve amiraller

62

Korgeneraller, organeraller ve amiraller

65

Mareşal ve büyük amiraller

68

6, 7 ve 8 inci sınıf askeri memurlarla memur yardımcıları ve askeri hastabakıcı emşireler

55

Daha yukarı sınıflardaki askeri memurlar

60

Gedikli subaylar 

52

Gedikli çavuşlar (Astsubay çavuşlar)

43

Gedikli üstçavuşlar (Astsubay üstçavuşlar) 

46

Gedikli başçavuşlar (Astsubay başçavuşlar)

49

Başgedikliler (Astsubay kıdemli başçavuşlar)  

55

Emniyet mensupları (Bu görevlere hizalarında gösterilen yaş hadlerini doldurmuş bulunanlar açıktan veya naklen atanamazlar.)

Her derecedeki emniyet müdürleri ve emniyet ve polis müfettişleri          

60

Emniyet müfettiş yardımcıları ve emniyet amirleri  

58

Başkomiser, komiser ve komiser yardımcıları 

56

Kıdemli başpolis memuru, başpolis memuru ve polis memurlar

55

Gümrük Muhafaza mensupları (Bunlardan vazifelerinde kalmaları faydalı görülenlerin yaş hadleri, ilgili bakanlarca birer yıllık müddetlerle beş yıl uzatılabilir. Arıca, bu görevlere hizalarında gösterilen yaş hadlerini doldurmuş bulunanlar açıktan veya naklen atanamazlar.)

Gümrük Muhafaza Memurları

55

Gümrük Muhafaza Kısım Amirleri

60

Milli İstihbarat Teşkilatı kadrolarındaki kadro karşılığı sözleşmeli çalıştırılanlar dahil memurlardan (Bunlardan vazifelerinde kalmaları faydalı görülenlerin yaş hadleri atamaya yetkili amir tarafından birer yıllık müddetlerle beş yıl uzatılabilir. Arıca, bu görevlere hizalarında gösterilen yaş hadlerini doldurmuş bulunanlar açıktan veya naklen atanamazlar.)

Müsteşar Yardımcısı, Başkan, Hukuk Müşaviri, Öğretim Kurulu Başkanı, Başkan Yardımcısı, Hukuk Müşavir Başyardımcısı, Müşavir, Başmüfettiş, Öğretim Kurulu Üyesi, Başmüşavir                                          

60

Daire Başkanı, Hukuk Müşavir 1 inci Sınıf Yardımcısı, Başmüfettiş, Öğretim Üyesi, Müşavir       

58

1 inci Sınıf İstihbarat Uzmanı, 1 inci Sınıf Uzman, Hukuk Müşaviri 1 inci Sınıf Yardımcısı, Müfettiş, Öğretim Üyesi, Müşavir, Savunma Sekreteri, Daire Başkan Yardımcısı, Öğretim Üyesi Yardımcısı  

56

2 nci Sınıf İstihbarat Uzmanı, 2 nci Sınıf Uzman, Hukuk Müşavir 2 nci Sınıf Yardımcısı, Müfettiş Yardımcısı, Öğretim Üyesi Yardımcısı

54

Diğer kadrodakiler

52

Diyanet İşleri Başkanı ve Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri

67

Posta, telgraf ve telefon hat başbakıcı ve başdağıtıcıları ile hat bakıcıları ve dağıtıcıları (Bunlardan vazifelerinde kalmaları faydalı görülenlerin yaş hadleri, ilgili bakanlarca birer yıllık müddetlerle beş yıl uzatılabilir. Arıca, bu görevlere hizalarında gösterilen yaş hadlerini doldurmuş bulunanlar açıktan veya naklen atanamazlar.) 

55

Yaş düzeltmesi yapmış olanların ve doğum tarihi belli olmayanların yaş haddi

5434 sayılı Kanuna göre yapılan emeklilik işlemlerinde, 18 yaşını tamamladıktan sonra yaş düzeltilmesi yapmış iştirakçiler için düzeltme öncesi doğum tarihleri esas alınmaktadır. Yani, 18 yaşını doldurduktan sonra yapılan doğum tarihi düzeltmeleri dikkate alınmamaktadır.

Öte yandan, nüfus hüviyet cüzdanlarındaki doğum tarihleri ile nüfus kayıtlarındaki doğum tarihleri farklı olanlar için nüfus kayıtlarındaki tarih; birden fazla nüfus kaydı olanlar için tarihi eski olan kayıt (tarihi eski olan kayıt, 18 yaşını doldurduktan sonra alınmış bir karara ilişkin ise dikkate alınmaz) esas alınır.

İştirakçilerin doğum tarihlerinde, ay gösterilmemiş ise o yılın Temmuz ayının birinci günü, ay yazılı olup gün gösterilmemiş ise o ayın birinci günü, doğum günü sayılır.

1951 doğumlular bu yıl yaş haddinden emekli olacak

Kanunda bazı görevler için istisnai olarak getirilmiş olan yaş hadlerine ilişkin hükümlere tabi olanlar dışında kalan emekli sandığı iştirakçilerinin 65 yaşını doldurdukları tarihi izleyen gün görevlerine devam etmeleri mümkün olamamaktadır.

Yaş haddinden emekliye ayrılma tarihi, iştirakçilerin 65 yaşına girdikleri tarih değil, 65 yaşını doldurdukları tarih olmaktadır.

Buna göre, 1951 doğumlu olan iştirakçiler, 65 yaşını 2016 yılında doldurmuş olacak. İlgililerin bu yıl yaş haddini dolduracakları tarih, doğum ay ve günlerine göre değişecek. Örneğin 24 Ocak 1951 tarihinde doğmuş olanlar, bugün (25 Ocak 2016) itibariyle çalışmıyor ve emekli statüsünde olacak.

Memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA