www.mevzuattakip.com.tr



Emlak ve Çevre Temizlik'te Son Gün 30 Kasım


Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi'nin 2 nci taksit ödeme süresi 30 Kasım Cuma günü bitiyor. - 27.11.2018


Son ödeme günü 30 Kasım Cuma günü olan Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi'nin 2 nci taksit ödemeleri, belediyelere yapılacak ve geciktirenler ceza ile karşı karşıya kalacak.

Emlak Vergisi

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar 1319 sayılı Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine, Türkiye sınırları içinde bulunan tüm arsa ve araziler yine bu kanun hükümlerine göre arazi vergisine tabidirler.

Emlak Vergisi’ni, binanın veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödemektedir. Bir binaya veya araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler.

Emlak vergileri, vergisini ödemek istediğiniz gayrimenkulün (taşınmazın) bağlı bulunduğu belediyeye başvurarak ödenir.

Çevre Temizlik Vergisi

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince belediyenin sunduğu çevre temizlik hizmetinden faydalanan ev, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için çevre temizlik vergisi ödenmektedir. Çevre temizlik vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödenmekte olan bu verginin ikinci taksit ödemesi için son gün 30 Kasım Cuma olarak belirlenmiştir.

Sahip değil, kullanıcı

Vergi taşınmaz malın sahibi değil, kullanıcısı tarafından ödenme ve de kullanılmayan yapılar ve arsa ile araziler için ise vergi ödenmemektedir.

Çevre Temizlik Vergisi beyannamesi mükellef olunduğunda bir defaya mahsus olmak üzere verilmekte olup takip eden yıllarda binayı kullanan kişi değişmediği sürece yeniden beyanname verilmemektedir.

Çevre Temizlik Vergisi mükellefiyeti, taşınmazın satılması, kiraya verilmesi, taşınma, binanın arsaya dönüşmesi nedenlerinden dolayı kullanımının sonlanması halinde bitmektedir. Bu gibi durumlarda belediyeye bir dilekçe ile bildirimde bulunulması gerekmektedir.

Çevre Temizlik Vergisi mesken ve işyerlerinde farklı şekilde ödenmektedir. Meskenlerde su faturasına yansıtılan ve fatura dahilinde ödenen bu vergiyi işyerleri belediyeye giderek ödemesi gerekmektedir.

Geç ödeyenlere gecikme zammı

Son ödeme tarihinde yatırılmayan vergiler için 6138 Sayılı Kanun gereğinde günlük gecikme zammı uygulanmaktadır bu yüzden vergi mükelleflerinin cezalı duruma düşmemeleri için son tarih olan 30 Kasım 2018’e dikkat etmeleri gerekmektedir.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA