www.mevzuattakip.com.tr



En Düşük Memur ve En Düşük Emekli Maaşı Yılbaşında Ne Kadar Artacak?


Memur maaşlarına 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli yapılacak zam oranının belli olması nedeniyle, asgari geçim indirimi miktarında yaşanacak artış ve olası enflasyon farkı zammı dikkate alınmadığında, en düşük memur maaşı ile en düşük emekli aylığı miktarlarının 2017 yılı Ocak ayından itibaren ne kadar olacağı bilgisine ulaşılabilmektedir. - 03.10.2016


EN DÜŞÜK MEMUR VE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI YILBAŞINDA NE KADAR ARTACAK?

Memur maaşlarına 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli yapılacak zam oranının belli olması nedeniyle, asgari geçim indirimi miktarında yaşanacak artış ve olası enflasyon farkı zammı dikkate alınmadığında, en düşük memur maaşı ile en düşük emekli aylığı miktarlarının 2017 yılı Ocak ayından itibaren ne kadar olacağı bilgisine ulaşılabilmektedir.

Yılbaşında maaş artışı

Toplu Sözleşme gereği, kamu çalışanlarının aylık ücretlerine 1/1/2017 tarihinden geçerli olarak %3 oranında zam yapılacak ve 2016 yılı ikinci altı aylık döneminde enflasyon oranının %5’den fazla çıkması halinde fazla çıkan kısım %3’lük maaş zammına ilave edilecek. Ancak, enflasyon farkı zammı yapılması beklenmiyor.

Öte yandan, asgari ücrete yapılacak zam miktarına bağlı olarak asgari geçim indiriminin artacak olması ve çalışanların otomatik olarak bireysel emeklilik planına dahil edilmesine ilişkin düzenlemenin 2017 yılı başından itibaren devreye girecek olması ile sisteme dahil edilen çalışanlardan %3 oranında  (prime esas kazancın/emekli keseneğine esas matrahın) “çalışan katkı payı” kesilecek olması, çalışanların net maaş miktarını etkileyecek. 

2017 Ocak ayında en düşük memur maaşı

Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamındaki bir kadroda 14 üncü derecenin 2 nci kademesinden göreve yeni başlayan ilköğretim(ortaokul) mezunu personel, en düşük memur olarak değerlendirilmektedir.

Bu nedenle, memurunyeri.com olarak en düşük memur maaşını hesabında; “Hizmetli” unvanlı kadroda 14/2’den göreve başlayan, bekar (ya da evli olup eşi çalışan) ve çocuksuz Devlet memuru esas almaktayız.

2017 Ocak ayında en düşük emekli maaşı

Emekli Sandığı Kanununa tabi memur emeklilerine bağlanacak emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığının alt sınırı, 14 üncü derecesinin 2 nci kademe göstergesi ve 30 fiili hizmet yılı esas alınarak hesaplanmaktadır.

Bu şekilde hesaplanan en düşük emekli aylığı tutarının altında emekli aylığı alanlara da belirlenen bu tutarda ödeme yapılmaktadır.

Memur ve emekli maaşının en düşük miktarları (2017 yılı ilk altı ayında)

Maaş

Ekim 2016

Ocak 2017

Artış Miktarı

En Düşük Memur Maaşı

2.183 TL

2.245 TL

62 TL

En Düşük Emekli Maaşı

1.699 TL

1.763 TL

64 TL

NOT:

*Enflasyon farkı zammı yapılmayacağı varsayılmıştır.

*Çalışanlar için, gelir vergisi oranı %15 olarak uygulanmıştır.

*Çalışanlar için, asgari geçim indirimi miktarında yılbaşında görülecek olası artış dikkate alınmadan 2016 yılında geçerli olan rakamlar kullanılmıştır.

*Çalışanların bireysel emeklilik sitemine dahil edilmediği varsayılmıştır. 

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA