www.mevzuattakip.com.tr



Evli ve Bekar Memur Arasındaki Fark


Devlet memuriyetine ilişkin haklardan yararlanma bakımından, bekar memurlar ile evli memurlar arasında bazı farklılıklar söz konusudur. - 14.12.2014


Devlet memurlarının medeni durumlarına bağlı olarak farklılık gösteren haklarından memurunyeri.com olarak derlediklerimizden bazıları şunlar:

Aylık gelirine etkisi

Memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eşi (resmi nikahlı) için, aile yardımı ödenmektedir. Öte yandan, aile yardımı ödenen eş nedeniyle, memurlar hakkında daha yüksek miktarda asgari geçim indirimi uygulanmakta ve bu durum memurun maaşında artışa neden olmaktadır.

Eş için aile yardımı ödenmesi durumunda, asgari geçim indiriminin de yaratacağı artışın etkisiyle memurun aylık maaşında 2014 yılı için net 180,38 TL artış olmaktadır.

Aylıksız izin hakkına etkisi

**Eşi yer değiştirme suretiyle atamaya tabi olan memurun, eşinin atandığı yere atanamadığı durumlarda, talep etmesi hailinde (eşleri 1. ve 2. derece kalkınmada öncelikli bölgeler dışında görev yapanlara), eşinin görev süresi kadar aylıksız izin verilir.

**Bursla ya da bütçe imkanlarıyla yetiştirilmek üzere yurtdışına gönderilen veya sürekli görevle yurtiçine ya da yurtdışına atanan veya en az altı ay süreyle yurtdışında geçici olarak görevlendirilenlerin (memurlar veya diğer personel kanunlarına tabi olanlar ile yurtdışına kamu kurumlarınca gönderilmiş olan öğrencilerin) memur olan eşlerine, eşinin görevi veya öğrenimi süresince aylıksız izin verilebilir.

**Eğitim amacıyla şahsen sağladıkları özel burstan yararlanmaları için kendilerine aylıksız izin verilen memur veya diğer personel kanunlarına tâbi personelin memur olan eşlerine, eşlerinin eğitimi süresince aylıksız izin verilebilir.

**Yabancı devletlere ait resmi kurumlarda ya da uluslararası kuruluşlarda görev yapmak üzere aylıksız izin verilenlerin memur olan eşlerine, bu görevleri süresince aylıksız izin verilebilmektedir.

Mazeret izni hakkına etkisi

Memura, evlenmesi halinde isteği üzerine 7 gün izin verilir. Ayrıca, eşi ölen memura da isteği üzerine 7 gün izin verilir.

Eşinin ana, baba veya kardeşinin ölümü hallerinde de memura isteği üzerine 7 gün izin verilir.

Naklen atanmasına etkisi

Eşi, kamu kurum ve kuruluşlarında ya da özel sektörde görev yapan memurların, bazı koşulların varlığı halinde eş durumu mazeretine istinaden eşinin görev yaptığı yere atanması mümkün olabilmektedir.

Kamu konutundan yararlanma etkisi

Memur hakkında sıra tahsisli konuttan yararlanma bakımından değerlendirme yapılırken, evli olan memura ilave puan verilmektedir.

Kaynak: memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA