www.mevzuattakip.com.tr



Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?


İş Kanunu uyarınca haftalık normal çalışma süresi 45 saat olup, 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak sayılmaktadır. Dolaysıyla haftalık 45 saati aşan çalışmalar karşılığında çalışana fazla mesai ücreti ödenmesi gerekmektedir. - 23.12.2015


Eğer işyerinde denkleştirme esası uygulanıyorsa, bu durumda bazı haftalar çalışma süresi 45 saati aşsa da diğer haftalarda bu denkleştirileceğinden, bu durumda 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai sayılmaz. Öte yandan Yargıtay kararlarında haftalık 45 saati aşıp aşmadığına bakılmaksızın, günlük 11 saati aşan çalışmaların da fazla mesai sayılacağı belirtilmiştir. (T.C Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Esas No. 2011/51145 Karar No. 2014/34 Tarihi: 13.01.2014)

Her bir saatlik fazla çalışma karşılığında işçiye ücretinin yüzde 50 fazla ödenmesi gerekir. Bu yüzde 50 alt sınır olup, bu iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile artırılabilir.

İşçi ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde işyerinde çalışmamış olsa dahi o günün ücretinin kendisine ödenmesi gerekir, eğer çalışmışsa o günün ücretini yüzde 100 zamlı yani iki katı olarak ödenmesi gerekir. Dolayısıyla ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde işyerinde fazla mesai yapmış olan işçiye ise fazla mesai ücretinin yüzde 50 değil, yüzde 150 zamlı ödenmesi yani normal ücretinin ikibuçuk katı ödenmesi gerekir.

Fazla mesai ücretinin hesaplanabilmesi için öncelikle işçinin saat başına düşen ücretinin bulunması gerekir. Saat başına ücretin hesabında ise çıplak ücret esas alınır. Yani, yol, yemek, prim, ikramiye gibi ödemeler hesaplamaya dahil edilmez. Bu şekilde saat başına düşen ücret bulunduktan sonra yukarıda belirtildiği şekilde fazla mesai ücreti bulunulur, yani kaç saat fazla mesai yapılmışsa saat başına düşen ücretle çarpılır ve brüt mesai ücreti bulunur.

Öte yandan fazla mesai ücreti sigorta primine ve vergiye dahil olduğundan, brüt mesai ücretinden işçi hissesi olarak yüzde 15 sigorta primi kesintisi, ayrıca gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılır, bu şekilde işçiye net olarak ödenecek fazla mesai ücreti bulunmuş olur.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA