www.mevzuattakip.com.tr



Gazeteciler için neler değişti?


Basın emekçileri çoğu zaman zor ve meşakkatli koşullarda görev yapıyor. 25 Ağustos 2015 günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yeni Basın Kartı Yönetmeliği ile gazetecilere yönelik bazı değişiklikler yapıldı. - 30.08.2015


Yeni yönetmelikle göze çarpan en büyük değişiklik bekleme sürelerinin kısaltılmasıdır. Bu çok önemli bir yenilik olarak kabul edilebilir. Yine Basın Kartı Komisyonunda basın sektörü temsili genişletildi.

Çağa uyum sağlanması amacıyla, online başvuru, online mesleki çalışma gönderimi, gazete ve dergi örneklerinin PDF formatında online olarak gönderilmesi ve e-Komisyon oluşturulması gibi yeniliklerin de hukuki zemini Yönetmelik ile sağlanmış oldu. Yapılan değişikliklerden önde gelen bazıları ise şunlardır:

1. Gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken süreleri kısaltıldı. Bekleme sürelerinin uzunluğuna ilişkin uzun zamandır yapılan eleştiriler de böylelikle çözüme kavuşturulacak.

2. Engellilik durumlarını usulüne uygun olarak belgelendiren çalışanlara bekleme süresi aranmaksızın basın kartı verilmesi imkanı sağlandı.

3. Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren gazetecilere bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilebilmesi imkânı getirildi.

4. Unvan ve kontenjan karmaşasına son verilerek, standart hale getirildi.

5. Basın Kartı Komisyonunun yapısı değiştirilerek Komisyon, daha demokratik bir yapıya kavuşturuldu. Üye sayısı 13’ den 15’ e çıkarıldı. Böylece sektörün her kesiminin Komisyonda daha geniş temsil imkanı bulması sağlandı.

6. Fazla sayıda uluslararası basın mensubunun Türkiye’ de görev yapmaları ve dış dünya ile iletişimin daha güçlü sürdürülmesi amacıyla yerleşik uluslararası basın mensuplarına verilecek Basın Kartı kontenjanı artırıldı.

7. TRT ve Anadolu Ajansı (AA) bünyesinde Basın Kartı alabilecek unvanlar artırıldı. Yine bu kurumlarda Basın İş Kanunu’na tabi çalışmayan basın mensuplarının da Basın Kartı alabilmelerinin önü açıldı.

8. Basın Kartına uluslararası standartlara uygun olarak 3 yıllık geçerlilik süresi getirildi.

Ancak bu arada bir konuya da dile getirmekte fayda var. Uzun bir süredir sarı basın kartı komisyonu toplanamıyor. 2015 yılında hiçbir gazetecinin basın kartı dosyası görüşülmedi ve bu durum gazeteciler arasında çok fazla şikayete konu oldu. Birçok gazeteci arkadaşımız sarı basın kartı alabilmek için Basın Kartı Komisyonunun toplanmasını bekliyor. Basın kartları verilemediğinden dolayı bu gazeteciler için emeklilik primleri de normal şekilde veriliyor ve bu gazeteciler için mesleki ihtiyaç dışında ayrıca emeklilik açısından da mağduriyetler doğuyor.

Umarız en kısa zamanda Basın Kartı Komisyonu toplanarak ilgili dosyaları görüşür ve gazetecilerin bu mağduriyetleri giderilir.

.......

Resul KURT

star


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA