www.mevzuattakip.com.tr



Geçici Görevlendirme Yapılırken Memurun İsteğine Bakılır Mı?


Devlet memurlarının kurumları içinde veya başka kurumlarda geçici olarak görevlendirilmeleri, belli usul ve şartlar dahilinde memurun isteğiyle veya isteği dışında yapılabilmektedir. - 07.06.2016


GEÇİCİ GÖREVLENDİRME YAPILIRKEN MEMURUN İSTEĞİNE BAKILIR MI?

Devlet memurlarının kurumları içinde veya başka kurumlarda geçici olarak görevlendirilmeleri, belli usul ve şartlar dahilinde memurun isteğiyle veya isteği dışında yapılabilmektedir.

Hizmet gereği olarak veya memurları bir tür cezalandırma amacıyla kurumlar tarafından başvurulan geçici görevlendirme uygulamalarında, memurun tercih ve isteğine bakılmadığında genellikle memurun kurulu düzeni bozulmakta, iş verimi olumsuz etkilenmekte ve çalışma barışı zedelenmektedir.

Kurum içi geçici görevlendirmede memurun isteği

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda memurların kurum içi geçici görevlendirme hususu düzenlenmemiş” olmakla birlikte, çeşitli maddelerinde “geçici bir görevin yapılması” şeklinde ifadelere yer verilmiştir.

Öte yandan, kurumlar tarafından zorunlu olarak yürütülen görevlerin yerine getirilmesinde, personelin kurum içinde geçici olarak görevlendirilmesi yolu genellikle kaçınılmaz olmaktadır. Bu çerçevede, kurum içi geçici görevlendirmeler; bazen bir toplantıya, seminere veya eğitime katılma şeklinde olabileceği gibi, bazen de bir hizmet birimi tarafından yürütülen işlemlerin personel yetersizliğinden kaynaklı olarak aksamaması için de yapılabilir.

Kurum içi geçici görevlendirmelerde, memurların istekli olup olmamasına bakılabildiği gibi, memurun isteğine bakılmaksızın amirleri tarafından geçici görevlendirme yapılması yoluna da gidilebilmektedir.

Ancak, memurların isteklerine bakılmaksızın yapılan kurum içi (farklı birimde, farklı teşkilatta veya farklı yerde) görevlendirmelerin bazıları, hizmet gereklerinin dışında ve memuru; emekli olmaya,

istifaya veya görevinden ayrılmaya  zorlamaya ya da bulunduğu görevden uzak tutmaya yönelik amaçlarla da yapılabilmektedir.

Kurumlar arası görevlendirmede memurun isteğine bakılma hali

Memurların kurumlar arasında geçici olarak görevlendirmesi hususu 657 sayılı Kanunda düzenlenmiştir. Kanuna göre, isteği üzerine veya isteğine bakılmaksızın memur başka bir kurumda geçici olarak görevlendirilebilir.

**Memurun isteğine bakılması

Memurun isteğine bakılarak başka bir kurumda geçici olarak görevlendirilmesi;

-Memurun görevlendirileceği kurumun talebinin olması,

-Memurun görevlendirileceği kurumda, yapacağı göreve ilişkin 1, 2, 3 veya 4 üncü derecede boş bir kadronun bulunması,

-Görevlendirmenin memurun göreviyle ilgili olması,

-Memurun asıl kurumunun görevlendirmeye izin vermesi,

-Görevlendirme süresinin bir yılda 6 aydan fazla olmaması şartıyla mümkün olabilmektedir.

**Memurun isteğine bakılmaması

Memurun isteğinin olup olmadığına bakılmaksızın başka bir kurumda geçici olarak görevlendirilmesi;

-Memurun asıl kurumunun isteğinin olması, (memurun görevlendirileceği kurumun istekte bulunmasına gerek yoktur)

-Kamu yararı ve hizmet gerekleri bakımından görevlendirmeye ihtiyaç bulunması, (karşı kurumun talebine bakılmadığından, bu ihtiyacın varlığına sadece memurun asıl görev yaptığı kurum açısından bakılacağı ve bu tür geçici görevlendirme ile memurun kurumundan uzaklaştırılmasının amaçlandığı anlaşılıyor)

-Devlet Personel Başkanlığının geçici görevlendirmeyi uygun görmesi,

-Görevlendirme süresinin bir yılda 6 aydan fazla olmaması şartıyla mümkün olabilmektedir.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA