www.mevzuattakip.com.tr



Gelir Vergisi Dilimi Artınca Bazı Memurların Net Maaşı Azalmadı


Devlet memurlarının aylık brüt gelirlerinden, takvim yılı içerisindeki toplam gelirleri esas alınarak, belirli oranlarda gelir vergisi kesilmekte ve gelir vergisi oranı yükselince aylık net maaş miktarı azalmaktadır. Ancak, bu yıl bazı memurlar gelir vergisi oranı artışından etkilenmedi. - 10.11.2016


GELİR VERGİSİ DİLİMİ ARTINCA BAZI MEMURLARIN NET MAAŞI AZALMADI

Devlet memurlarının aylık brüt gelirlerinden, takvim yılı içerisindeki toplam gelirleri esas alınarak, belirli oranlarda gelir vergisi kesilmekte ve gelir vergisi oranı yükselince aylık net maaş miktarı azalmaktadır. Ancak, bu yıl bazı memurlar gelir vergisi oranı artışından etkilenmedi.

Her yıl Ocak ayında maaşlarından %15 oranında gelir vergisi kesilen Devlet memurlarının tamamı hakkında yılın ilerleyen aylarında (maaş durumlarına göre farklı aylarda) %20 oranında gelir vergisi uygulanmakta ve bazı memurlar ise ilerleyen aylarda %27 oranındaki gelir vergisi dilimine girmektedirler.

Gelir vergisi kesinti oranı bakımından üst dilime çıkan memurların aylık net maaşı azalırken, bu yıl gelir vergisi bakımından üst dilime çıkan memurlardan bazılarının net maaşı hiç etkilenmedi.

Asgari geçim indiriminden kaynaklanan etki

Memurların ödemesi gereken aylık gelir vergisi tutarından indirilen AGİ tutarının, memurun ödemesi gereken gelir vergisi tutarından fazla olduğu durumlarda, memur hakkında asgari geçim indiriminin eksik uygulanması durumu ortaya çıkıyor.

2016 yılında uygulanan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) tutarlarındaki atışın, bu yıl memura yapılan maaş zammı oranının çok üzerinde olması, bazı memurlar hakkında geçerli olan AGİ tutarlarının haklarında hesaplanan aylık gelir vergisi tutarından fazla olması sonucunu doğurdu.

Bu durum, %15 gelir vergisi dilimindeki bazı memurların AGİ’den eksik yararlanmasına neden olurken, bu memurların gelir vergisi dilimi %20’ye yükseldiğinde AGİ’den daha fazla yararlanmaları durumu ortaya çıktığından, aylık net maaşlarındaki düşüş az olmaktadır.

Engelli indiriminden kaynaklanan etki

Devlet memurları, bakmakla yükümlü oldukları kişilerin (eş, anne, baba ve yaşına bakılmaksızın çocuklar) ya da kendilerinin çalışma gücünde belli oranlarda kayıp varsa, engelli indiriminden yararlanabiliyorlar.

Memurun aylık brüt maaşından kesilecek gelir vergisi hesaplanırken, gelir vergisi kesintisine esas matrahtan ilgili memur hakkında geçerli olan engelli indirimi tutarı indirilmektedir. Bu şekilde bulunan yeni tutar üzerinden gelir vergisi (%15, %20, %27 gibi oranlarda) kesilmektedir.

Engelli indirimi uygulanması, memurun maaşından kesilecek gelir vergisi miktarının azalmasına ve net maaşın az da olsa artmasına neden olmaktadır.

Ancak,  engelli indirimi uygulanması nedeniyle ödeyeceği gelir vergisi miktarı azalan memur hakkında asgari geçim indirimi uygulandığında, AGİ tutarlarının haklarında hesaplanan aylık gelir vergisi tutarından fazla olduğu durumlarla da karşılaşılabilmektedir.

Bu durum, %15 gelir vergisi dilimindeki bazı memurların AGİ’den eksik yararlanmasına neden olurken, bu memurların gelir vergisi dilimi %20’ye yükseldiğinde AGİ’den daha fazla yararlanmaları durumu ortaya çıktığından, aylık net maaşlarındaki düşüş az olmaktadır.

Uygulamada ortaya çıkan durum

Memurunyeri.com olarak örnek seçtiğimiz bazı unvanların aylık maaşından kesilen gelir vergisi oranı %15’ten %20’ye yükseldiğinde, Engelli İndirimi ve Asgari Geçim İndirimi nedeniyle net maaşlarının hiç etkilenmediği, aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

2016 yılında geçerli olan AGİ tutarları için tıklayınız …

2016 yılında geçerli olan Engelli İndirimi tutarları için tıklayınız …

2016 yılının ikinci altı aylık döneminde, gelir vergisi dilimi %15’ten %20’ye çıkınca net maaşları değişmeyen Devlet memurlarından bazıları

UNVANI

D/K

Hizmet

Engelli İndirimi

Asgari Geçim İndirimi

Aylık Net Maaş

Gelir Vergisi Oranı

%15 veya %20

Vaiz

1/4

20

2.derece

Eş çalışmıyor, 3 çocuk

3.530 TL

Avukat

1/4

25

1.derece

Bekar, 1 çocuk

4.057 TL

Öğretmen

1/4

23

1.derece

Bekar

3.133 TL

Polis

1/4

20

1.derece

Eş çalışıyor, 1 çocuk

3.732 TL

Şube Müdürü

1/4

25

2.derece

Eş çalışmıyor, 3 çocuk

4.404 TL

Mühendis

1/4

20

1.derece

Bekar

4.227 TL

Memur

1/4

24

2.derece

Eş çalışıyor, 4 çocuk

2.925 TL

Hizmetli

9/1

0

2.derece

Eş çalışmıyor,   1 çocuk

2.478 TL

Hemşire (mesleki lisans)

1/4

25

1.derece

Eş çalışıyor, 1 çocuk

3.416 TL

VHKİ

9/1

0

1.derece

Bekar

2.470 TL

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA