www.mevzuattakip.com.tr



Görev Tazminatına Hak Kazanmak İçin Ne Kadar Çalışmak Lazım?


Emekli maaşlarının miktarını etkileyecek şekilde Devlet memurlarının “görev tazminatı”na hak kazanması, bazı görevlerde belli sürelerle bulunmaları halinde mümkün olabilmektedir. - 27.11.2016


GÖREV TAZMİNATINA HAK KAZANMAK İÇİN NE KADAR ÇALIŞMAK LAZIM?

Emekli maaşlarının miktarını etkileyecek şekilde Devlet memurlarının “görev tazminatı”na hak kazanması, bazı görevlerde belli sürelerle bulunmaları halinde mümkün olabilmektedir.

Görev tazminatının emeklilik haklarını etkileyebilmesi için aranan “bazı görevlerde belli bir süre çalışma” şartı, 1/10/2008 tarihinden önce Emekli Sandığı Kanununa tabi bir göreve başlamış olan Devlet memurlarında aranmaktadır.

Görev tazminatı

Makam tazminatından yararlanılan görevlerde/kadrolarda bulunan Devlet memurlarından, makam tazminatı göstergesi 7000’den aşağıda olanlar için aynı zamanda görev tazminatı göstergesi de söz konusudur.

Bakanlar Kurulu, makam tazminatı göstergesi 7000’den az olan kadrolar için görev tazminatı ödemelerinde esas alınmak üzere çeşitli gösterge rakamları belirlemiştir.

Ancak, görev tazminatı belirlenen kadrolarda bulunan Devlet memurlarının aylık maaşlarının da bu tazminattan etkilenmesi ise söz konusu memurların aylıklarını 657 sayılı Kanuna göre almaları halinde mümkün olabilmektedir. Kadro karşılığı sözleşmeye göre veya ücret-tazminat göstergesine göre maaş alan memurların aylık maaşına ise bu tazminatın etkisi olmamaktadır. 

Görev tazminatına emeklilik için hak kazanılması

**1 Ekim 2008 tarihinden önce Emekli Sandığı Kanununa tabi bir göreve başlamış olan Devlet memurları

Makam Tazminatı göstergesi belirlenmiş görevlerde/kadrolarda toplam en az 2 yıl bulunanlar,  bulundukları en üst (makam tazminatı göstergesi bakımından) görev için belirlenmiş olan görev/temsil tazminatı göstergesine de emekli aylığı bakımından hak kazanırlar.

Örneğin; makam tazminatı göstergesi 3000 olan görevde 1 ay ve makam tazminatı göstergesi 1000 olan görevde 1 ay görev yapan memur emekliye ayrıldığında, makam tazminatı göstergesi 3000 olan görev için belirlenmiş olan görev tazminatı esas alınarak emekli maaşı hesaplanır.

**1 Ekim 2008 tarihinden sonra memuriyete girenler

Devlet memuriyetine 1 Ekim 2008 tarihinden sonra girenlerin, görev tazminatına emekli aylığı bakımından hak kazanabilmesi için, makam tazminatı göstergesi belirlenmiş olan görevlerde belli bir süre bulunmaları gerekmemektedir.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra göreve başlayanların emekli aylıkları, hizmet sürelerine ilişkin ortalama aylık kazanç ve aylık bağlama oranı esas alınarak belirlenmektedir. Bu nedenle, memurun çalışırken yararlandığı görev tazminatı göstergesi yüksek olduğunda kesilecek sigorta primleri de yüksek olacağından, görev tazminatı göstergesinin yüksek olduğu görevlerde bulunma süresinin uzun olması, alınacak emekli aylığını da artıracaktır.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA