www.mevzuattakip.com.tr



Görevde Yükselme Sınav Sonucu Ne Kadar Süre İle Geçerli Olur?


Kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme sınav sonucuna göre atama yapılan kadro ve pozisyonlar için açılan sınavlara katılan ve başarılı olan kamu personelinin sınava ilişkin haklarının ne kadar süre ile geçerli olacağının bilinmesi, sınava katılanlar bakımından önem taşımaktadır. - 15.11.2014


Kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme sınav sonucuna göre atama yapılan kadro ve pozisyonlar için açılan sınavlara katılan ve başarılı olan kamu personelinin sınava ilişkin haklarının ne kadar süre ile geçerli olacağının bilinmesi, sınava katılanlar bakımından önem taşımaktadır.

Devlet memurları ile sözleşmeli (399 sayılı KHK II Sayılı Cetvele tabi) personelin görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik”, usulüne uygun yapılan görevde yükselme sınavı sonuçlarının geçerli olacağı süreyi de düzenlemiştir.

Görevde yükselme sınavı

Görevde yükselme kapsamındaki kadrolara atanabilmek için, ilgili kadro unvanı için açılacak görevde yükselme sınavına (şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki görevler için yazılı ve sözlü; diğer görevler için ise yazılı sınav) girilmesi ve başarılı olunması şarttır.

Yapılan görevde yükselme sınavı sonucunda başarılı olanlar, duyurulan boş kadro veya pozisyonlara, başarı sıralamasına göre atanırlar.

Görevde yükselme sınavında başarılı olanların sayısının ilan edilen kadro veya pozisyon sayısından fazla olduğu durumlarda, kurumlarca ihtiyaç duyulması halinde asıl aday sayısından fazla olmamak üzere başarı sıralaması listesinde yedek adayların belirlenmesi de mümkündür.

Yedeklerin atanması

Duyurulan kadro ve pozisyon sayısından daha fazla kişinin başarılı olması ve asil aday sayısını geçmeyecek şekilde, kurumlar tarafından yedek liste belirlenmesi durumunda, yedeklerin atanabilmesi için, görevde yükselme sınav duyurusunda belirtilen kadro veya pozisyonların çeşitli sebeplerle boş kalması ya da boşalmış olması gerekir.

Buna göre;

**Görevde yükselme sınav duyurusunda belirtilen kadro veya pozisyon sayısına göre asil olarak atanmış olanların; sınavlarının çeşitli sebeplerle geçersiz sayılarak atamalarının iptal edilmesi, süresi içerisinde göreve başlamamaları ya da atanmak istememeleri gibi hallerde,

**Görevde yükselme sınav duyurusunda belirtilen kadro veya pozisyonlara atananların; emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadro veya pozisyonlara ya da başka bir kuruma naklen atanmaları gibi hallerde,

ilgili unvanda boş kalan veya boşalan kadro ve pozisyonlara, görevde yükselme sınavına ilişkin başarı sıralamasının kesinleştiği tarihten itibaren altı aylık süre içerisinde, yedekler arasından başarı sıralamasına göre atama yapılabilir.

Sınavın geçerlilik süresi

Görevde yükselme sınav sonuçlarının geçerlilik süresi, başarı sıralamasının kesinleştiği tarihten itibaren altı ayı aşmamak üzere aynı kadro veya pozisyon için yapılacak görevde yükselme sınavına ilişkin duyuru tarihine kadardır.

Bu nedenle, görevde yükselme sınavına ilişkin başarı sıralamasının kesinleştiği tarihten itibaren altı aylık süre içerisinde aynı unvanlı kadro veya pozisyonlar için yeniden sınav duyurusu yapılması halinde, sınav duyurusunun yapıldığı tarihten itibaren yedeklerin ataması söz konusu olamayacaktır.

Altı ay içindeki müteakip sınava ilişkin duyuruya kadar ataması yapılmamış olan yedeklerin, aynı unvanlı kadro veya pozisyonlara atamalarının yapılabilmesi için yeniden görevde yükselme sınavına girmeleri gerekecektir.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA