www.mevzuattakip.com.tr



Görevde Yükselme Sınavı Sonunda Yedek Listede Kalanların Atanma Şansı Var Mı?


Kamu kurum ve kuruluşlarının görevde yükselme kapsamındaki kadroları için açılan sınavlar sonucunda yedek listede yer alan Devlet memurlarının, söz konusu sınav sonucuna göre görevde yükselmesi kolay olmamaktadır. - 05.09.2016


GÖREVDE YÜKSELME SINAVI SONUNDA YEDEK LİSTEDE KALANLARIN ATANMA ŞANSI VAR MI?

Kamu kurum ve kuruluşlarının görevde yükselme kapsamındaki kadroları için açılan sınavlar sonucunda yedek listede yer alan Devlet memurlarının, söz konusu sınav sonucuna göre görevde yükselmesi kolay olmamaktadır.

Görevde yükselme sınavlarında, başarı sırasına göre adaylar için yedek listenin de belirlendiği durumlarda, bu listede yer alacak personelin görevde yükselme kapsamında atanması bazı koşulların gerçekleşmesi halinde mümkün olabilmektedir.

Görevde yükselme sınavında yedek liste

Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğe göre; kurumlar gerek duymaları halinde, görevde yükselme sınavında başarılı sayılmak için gerekli puanı alanlardan duyurulan kadro sayısı nedeniyle ataması yapılamayacak olanlar için, asıl aday sayısını geçmeyecek sayıda yedek aday belirleyebilmektedirler.

Bu düzenlemeye göre, yedek listenin belirlenmesi hususu kurumların takdirine bırakılmış olduğundan, kurumların görevde yükselme sınavına ilişkin yedek liste belirlememeleri de mümkündür.

Yedeklerin atanması

Görevde yükselme sınavında başarılı sayılmak için gerekli puanı almış olmakla birlikte, duyurulan kadro sayısına göre başarı sıralamasında asil listeye giremeyen ve kurumları tarafından belirlenen yedek listeye girebilen Devlet memurlarının, bu sınav sonucuna göre atanma şansı çok düşüktür.

Çünkü, yedek listede yer alanlar;

-Sınav duyurusunda belirtilen kadroların boş kalması (asil kazananların başlamaması/atanamaması) veya boşalması (asil kazananların bir şekilde o görevden ayrılması) halinde, yedek listedeki sıralarına göre atanabilirler.

-Sınav duyurusunda belirtilmeyen, aynı unvandaki diğer boş kadrolara veya boşalacak kadrolara ya da yeni ihdas edilecek kadrolara atanamazlar.

-Sınava ilişkin başarı sıralamasının kesinleştiği tarihten itibaren 6 ay geçtikten sonra atanamazlar.

-Sınava ilişkin başarı sıralamasının kesinleştiği tarihten itibaren 6 ay geçmemesine rağmen, aynı unvan için yeniden görevde yükselme sınavı açılması halinde, yeni sınava ilişkin duyurunun yapıldığı tarihten itibaren atanamazlar.

Duyurulan kadroların boş kalması veya boşalması hali

Yedek listede yer alanlar, ancak sınav duyurusunda belirtilen kadroların boş kalması veya boşalması hallerinde atanma şansı bulabiliyor.

Buna göre, asil listede yer alanlardan;

*Çeşitli sebeplerle sınavı geçersiz sayılanlar olursa,

*Gerekli nitelikleri taşımadığı için ataması iptal edilenler olursa,

*Geçerli mazereti olmaksızın, atandığı göreve süresi içinde başlamayanlar olursa,

*Atanma hakkından vazgeçenler olursa,

*Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya memurluktan çıkarılma (672 sayılı KHK kapsamındaki çıkarmalar dahil) gibi nedenlerle ayrılanlar olursa,

*Başka unvanlı kadroya veya başka kuruma naklen atandığı için görevine başlamayan olursa

boş kalan/boşalan kadrolara yedek listeden başarı sırasına göre atama yapılır.

Öte yandan, yedek liste yer alanların atandığı kadroların da yukarıda sayılan şekillerde boşalması halinde, boşalan kadrolara yedek listeden başarı sırasına göre aynı şekilde atama yapılır.

Ancak, duyurulan kadroların yukarıda belirtilen sebeplerle (en çok 6 ay içinde) boş kaldığı veya boşaldığı için yedeklerden atama yapıldığı durumlara uygulamada pek sık rastlanmamaktadır.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA