www.mevzuattakip.com.tr



Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği İçin Kurum Personeli ve Asil Memur Olmak Gerekir Mi?


Devlet memurlarının, görevde yükselme ve unvan değişikliği kapsamında açılan sınavlara başvurabilmeleri, genel ve özel bazı şartları taşımaları halinde mümkün olabilmektedir. - 24.04.2017


“Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik” hükümlerine ve bu Yönetmeliğe dayanılarak kurumlar tarafından çıkarılan özel yönetmeliklere bakıldığında, görevde yükselme ve unvan değişikliği kapsamında açılacak sınavlara başvuracaklarda, asil memur olup olmama ve ilgili kurumun personeli olup olmama durumlarına ilişkin şartların arandığı da görülmektedir.

Öte yandan, açılacak sınavlara başvuru yapılması, ilgili sınav duyurusunda belirtilen son başvuru tarihi itibariyle, adayın aranan bütün şartları taşıması halinde mümkün olabilmektedir.

Aday memurun görevde yükselme/unvan değişikliği sınavına başvurması

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik’te aday memurlarla ilgili olarak herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamakla birlikte, aday memurların açılacak sınavlara giremeyeceğinin hususunun kumlar tarafından çıkarılan özel yönetmeliklerde açıkça belirtildiği görülmektedir.

Öte yandan, Devlet Personel Başkanlığı tarafından konuya ilişkin verilen görüşlerde de, asil memurluğa atanmamış olanların görevde yükselme/unvan değişikliği sınavlarına başvuruda bulunamayacağı ifade edilmektedir.

Bu itibarla, henüz çeşitli eğitim ve yetişme aşamalarında bulunan aday memurların, geçici süreli bir statüde bulunmaları ve bazı haklar bakımından sınırlandırılmış olmaları nedeniyle, kurumlar tarafından açılacak görevde yükselme/unvan değişikliği sınavlarına başvuruda bulunamayacakları değerlendirilmektedir.

Kurum personeli olmayanların görevde yükselme/unvan değişikliği sınavına başvurması

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte;

**Görevde yükselme kapsamında ilan edilen kadro veya pozisyon için, alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi koşulunu sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere, bu sürelerin en az altı ayının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olmasının esas olduğu,

**Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, sadece kurumun kendi personelinin başvurabileceği

hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, kurumlar tarafından çıkarılan özel yönetmeliklerde da, diğer kurumların personelinin görevde yükselme/unvan değişikliği sınavlarına başvuramayacaklarına ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Bu belirlemelere göre;

-Kurumlar tarafından açılan unvan değişikliği sınavlarına başvurabilmek için, ilgili kurumun personeli olmak gerekiyor.

-Kurumlar tarafından açılan görevde yükselme sınavlarına başvurabilmek için, atama yapılacak kadro için aranan hizmet süresinin en az 6 ayını atamanın yapılacağı kurumda geçirmiş olmak (kurumların özel yönetmeliklerinde aranan, bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresine sahip personel bulunmaması hali hariç)  gerekiyor.

 

Kaynak: memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA