www.mevzuattakip.com.tr



Görevde Yükselmede, Memuriyete 17 Yıl Önce Başlamış Olanlara Tanınan Ayrıcalık


Devlet memurlarının görevde yükselmesine ilişkin düzenlemelere göre, memuriyete 18 Nisan1999 ve öncesinde başlamış olanlar ile bu tarihten sonra başlamış olanlara tanınan haklar arasında farklılık söz konusudur. - 13.03.2016


Memuriyete 17 yıl öncesinde başlamış olanlara tanınan ayrıcalık, öğrenim düzeyi şartına ilişkindir.

Görevde yükselme uygulamalarında öğrenim şartı

18.04.1999 tarihinde yürürlüğe giren “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik”, kapsamındaki görevlere atanacaklarda aranacak öğrenim düzeyi şartlarının kurumlar tarafından çıkarılan yönetmeliklerle belirlenmesine hükmederken, bazı unvanlar için öğrenim düzeyinin en az ne kadar olması gerekeceğini de belirlemiştir.

Bu belirlemelere göre;

*En az 4 yıllık yükseköğrenim görmüş olanlar; Müdür, Şube Müdürü, Başmühendis, Araştırmacı, Eğitim Uzmanı, Uzman, Müdür Yardımcısı, Çözümleyici ve bu düzeyde bulunan görevler ile daha üstü görevlere atanabilir.

*En az 2 yıllık yükseköğrenim görmüş olanlar; Programcı, Şef, Amir ve bu düzeydeki görevlere atanabilir.

*En az orta öğrenim görmüş olanlar; Memur, Muhasebeci, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Şoför ve bu düzeydeki görevlere atanabilir.

*Kurumlar tarafından çıkarılan yönetmeliklerde düzenlenmesi kaydıyla; hizmetleriyle ilgili alanda 2 yıllık yükseköğrenim görenlerin müdür ve daha alt görevlere, kurumlarınca açılan orta öğrenim üstü ve en az 2 yıl süreli mesleki kursları bitirenler ise müdür yardımcısı ve daha alt görevlere atanabilir.

Memuriyete 17 yıl önce girmiş olanlara tanınan ayrıcalık

18 Nisan 1999 tarihi itibariyle Devlet memuru olanlar için, görevde yükselmede eğitim şartı bakımından özel düzenleme yapılmıştır.

Yönetmelikte yer alan hükümlere göre;

*18 Nisan 1999 tarihi itibariyle memuriyette bulunan ve aynı zamanda 2 yıllık yükseköğrenim mezunu olanlardan, 4 yıllık öğrenim şartı aranan görevlere atanmada, görevde yükselme uygulamaları bakımından 4 yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler. (Bu konuda kurumlara takdir hakkı tanınmadığından, kurumlar 4 yıl şartını zorunlu tutamaz)

*Görevde yükselme uygulamalarında aranan öğrenim düzeyi şartı, 18 Nisan 1999 tarihi itibariyle memuriyette bulunanlar için kurumların özel yönetmelikleriyle daha alt düzeyler şeklinde belirlenebilir. (Daha düşük öğrenim seviyesi belirleyip belirlememek ilgili kurumların takdirindedir) 

Memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA