www.mevzuattakip.com.tr



Görevden Uzaklaştırılan Memur Ölürse, Eksik Ödenen Maaşı Ne Olur?


Gözaltına alındığı, tutuklandığı veya görevi başında kalmasında sakınca görüldüğü için hakkında görevden uzaklaştırma (görevden el çektirme) tedbiri uygulanan Devlet memurlarına, görevden uzakta kaldıkları sürelerde aylıkları 1/3 eksik ödeniyor. - 31.08.2016


GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILAN MEMUR ÖLÜRSE, EKSİK ÖDENEN MAAŞI NE OLUR?

Gözaltına alındığı, tutuklandığı veya görevi başında kalmasında sakınca görüldüğü için hakkında görevden uzaklaştırma (görevden el çektirme) tedbiri uygulanan Devlet memurlarına, görevden uzakta kaldıkları sürelerde aylıkları 1/3 eksik ödeniyor.

Görevden uzaklaştırma tedbiri devam ederken memurun ölmesi durumunda, eksik ödenmiş maaş kısımlarının hak sahiplerine ödenip ödenmeyeceği konusu gündeme gelebilmektedir.

Görevden uzaklaştırma

Devlet memurlarının çeşitli sebeplerle gözaltına alınmaları, tutuklanmaları veya kamu hizmetinden kaynaklı olarak görevleri başında kalmalarının sakıncalı görüldüğü hallerde, haklarında soruşturma açılmadan önce veya soruşturmanın herhangi bir aşamasında, geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanabilmektedir.  

Öte yandan, Ülkemizde 15/7/2016 tarihinde yaşanan FETÖ/PDY darbe girişimi ve terör olayları sonrasında milli güvenlik gerekçesiyle de bazı kamu görevlileri hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmaktadır.

Haklarında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulananlara, bu tedbir devam ettiği sürece aylıklarının üçte ikisi ödenmekte, üçte biri ise ödenmemektedir.

Aylığın eksik ödenen kısmının ödenmesi

Görevden uzaklaştırılmış olan memurlar hakkında yapılan soruşturma/yargılama sonucunda;

-Memurluktan çıkarma dışında bir disiplin cezası verilmesi,

-Yargılamanın men'ine veya beraatine karar verilmesi,

-Hükümden evvel memur hakkındaki kovuşturmanın genel af ile kalkması,

-Memurluğa engel olmayacak bir hapis ceza verilmesi ve bu cezanın ertelenmesi,

hallerinde, memur hakkındaki görevden uzaklaştırma tedbiri kalkmakta ve aylığının kesilmiş olan kısmı (1/3’ü) kendisine topluca ödenmektedir.

Görevden uzaklaştırılmış olan memurun ölmesi

Görevden uzaklaştırılmış olan memurun, hakkında bir karar verilmeden önce ölmesi hali de söz konusudur.

Öte yandan, memurların aylıkları her ayın başında (her ayın 15’inde) peşin ödenmekte ve memurun ölümü halinde peşin ödenmiş olan aylıkları geri alınmamaktadır.

Hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanan memurun ölmesi durumunda, eksik ödenen aylıklarının hak sahiplerine (mirasçılarına) ödenebilmesi için, memur hakkında yürütülen soruşturma/yargılama neticesinde verilecek karara (kesin hüküm niteliği taşıyan karar)  bakılması gerekecektir.

Yürütülen soruşturma/yargılama neticesinde verilecek kesin hükmün, memur yaşıyor olsaydı görevine yeniden başlatılmasını sağlayacak nitelikte olması durumunda, görevden uzaklaştırma nedeniyle memura eksik ödenmiş olan aylıklarının (ölüm tarihinde önce ödenen son maaşın eksik ödenen kısmı dahil) topluca hak sahiplerine ödenmesi gerekeceğini değerlendirmekteyiz.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA